21.07.2024

Руски експерт: Изключено е самолетът да е паднал в Черно море след атентат

Причината за катастрофата на самолет Ту-154 на Министерство на отбраната на Русия може да е била или техническа повреда, или грешка в пилотирането. Версията за атентат се изключва.

Това е мнението на председателят на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров, предава РИА Новости, цитирана от „Фокус“.

„Версията за атентат я изключвам напълно. Самолет на Министерство на отбраната, въздушното пространство на Руската федерация, не може да става дума за такава версия“, каза той.

Според него има две версии – техническа неизправност и грешка в пилотирането. „Самолетът е трябвало да извърши след излитането си завой над морето, може да не е бил на нужната траектория“, каза Озеров.

Източник от спасителните служби е заявил за Интерфакс, че хората на борда на самолета не са имали шанс да оцелеят.

По-рано ТАСС цитира свой източник, че метеорологичните условия на летището край Сочи Адлер, откъдето е излетял самолетът Ту-154 на руското министерство на отбраната, са били добри. Източникът описал времето дори като лятно.

Президентът на Русия Владимир Путин е възложил на премиера Дмитрий Медведев да сформира и оглави държавна комисия по разследването на катастрофата на самолета Ту-154 в Сочи, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Държавният глава изрази най-дълбоки съболезнования към роднините и близките на загиналите в самолетната катастрофа.

Междувременно стана ясно, че самолетът Ту 154, който катастрофира днес край Сочи, е произведен през 1983 г. и е бил ремонтиран през декември 2014 г., управлявал го е опитният летец първи клас Роман Волков, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната, цитирана от ТАСС.

Първи канал, „Россия“, НТВ и РЕН ТВ отменят излъчването на развлекателни програми във връзка с катастрофата с руския самолет Т-154, допълва БТА.

Загиналите в самолетната катастрофа край Сочи солисти на ансамбъла „Александров“ бяха гордостта на Русия и тепърва ще осъзнаваме мащаба на трагедията, каза ръководителят на отдел култура на руската столица Александър Кибовский.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *