Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Българските ученици учат предимно английски и руски, редки езици се преподават в София

Общо 882 188 деца от първи до дванадесети клас изучават чужди езици във всички видове подготовка в българските училища. Най-преподаваният е английският и го учат над 604.5 хил. ученици. На второ място е руският, а трети е немският, показва статистика на Министерството на образованието и науката.

В профилираните гимназии, където първият чужд език се изучава интензивно, най-предпочитани са английският с 64 074 ученици, немският – 13 283 ученици, и френският – 6218 ученици.

Редките езици, които могат да се изучават в училищата, са достъпни най-вече в столичните училища, личи още от справката. Близо 2000 ученици изучават японски и китайски език, като най-много от тях са в столичното 18-о СУ „Уилям Гладстон“, но се преподават също и в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ и 138. СУ „Проф. Васил Златарски“. От учебната 2013/2014 г. в 18. СУ се изучава също и корейски, още от първи клас като ранно чуждоезиково обучение.

Румънски език се учи в Румънската гимназия „Михай Еминеску“ в София и португалски като втори чужд език в 164. Испанска гимназия „Мигел де Сервантес“ също в София. Иврит в България изучават близо 1000 деца, а латински – 305.

На места се преподават и още по-редки езици като норвежки, датски и шведски. Първите два се изучават като втори чужд език в 19. СУ „Елин Пелин“ в столицата, а шведски – в 12. СУ “ Цар Иван Асен II“. Общо трите езика изучават около 200 ученици.

В Националната гимназия за древни езици и култури се изучават още старобългарски, старогръцки и новогръцки език.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *