Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Въпреки заръката на Борисов спортното министерство пусна 2 спешни поръчки по празниците

Едно нещо препоръчвам, ако искате – забранявам ви: спирате всякакви обществени поръчки“, това заръча премиерът в оставка Бойко Борисов на министрите си на последното преди Коледа заседание на правителството.

Въпреки това в последните дни на 2016 г. Министерството на младежта и спорта (ММС) не само не спря обществените поръчки, а пусна две нови за около 300 хиляди лева.

И двете поръчки трудно могат да бъдат вместени дори в категорията „бързи“, защото се развиват мълниеносно в рамките на няколко дни и още по-малко работни.

На 21 декември ММС публикува информация за обществена поръчка за охрана на сгради и обекти на министерството, като противно на нормалната практика процедурата не е открита, а с пряко договаряне. Покани са изпратени до четири фирми – „Багатур секюрити“, „Форс-Делта“, „Елитком 95“ и „Гард“.

Не е известно в колко часа е изпратена поканата на 21 декември, но четирите фирми имат пряко сили имат шест дни да подготвят документацията си, в която трябва да приложат куп доказателства за дейността си и за наличния персонал.

Крайният срок за нейното подаване е днес в 12 часа, а два часа след това ще се проведе и самото договаряне.

Ако се приеме, че обичайно фирмите си почиват по коледните празници, то на тях им остават точно три работни дни, за да се справят с изпитанието.

Поръчката е за охраната на обектите за следващите 12 месеца и е за 220 хиляди лева без ДДС (264 хиляди лева с ДДС). Министерството преминава през подобна процедура всяка година и неизменно сумата нараства с по около 20 хиляди лева без ДДС всеки път.

Последният договор – за 2016 г., обаче не беше изпълнен. Според справка в Агенцията за обществените поръчки договорът с победителя от миналата година „Елитком 95“ е бил прекратен на 1 септември, след като е изпълнен 56% и са изплатени 135 хиляди лева.

Два дни след правителственото заседание със заръката на премиера – на 23 декември, ММС пуска и още една обществена поръчка. Тя е за избор на мобилен оператор за 70 хиляди лева без ДДС.

Срокът за подаване на документите 3 януари в 17.30 часа, което означава, че кандидатите ще трябва да се справят с документацията и оформянето й само в работните дни между Коледа и Нова година.

Обичайно мобилните оператори имат готови документи за участие в процедурите на различните ведомства, но въпреки това всеки път в документите трябва да се попълват и специфичните изисквания, иначе рискуват да бъдат отстранени от процедурата.

Отделно днес ще бъдат отворени ценовите оферти на кандидатите на една от големите обществени поръчки в ММС в последно време – за инженеринг (проектиране и ремонт) на спортното училище „Георги Бенковски“ във Варна, където прогнозната цена е 1.833 милиона лева без ДДС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *