Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Общество Последни новини

БЧК събра над 2 млн. лв. за Хитрино

Над 2 млн.лв. са събрани от кампанията на Българския червен кръст (БЧК) в подкрепа за пострадалите в Хитрино. Това отчете председателят на организацията Христо Григоров на заседанието на Обществения съвет за управление на набраните финансови средства.

1.3 млн.лв са постъпили чрез есемеси, изпращани през трите мобилни оператора. Останалите средства са по банков път и онлайн.

За топла храна на жителите през зимните месеци ще бъдат предоставени 160 хил. лв. Направена е оценка на щетите на 157 къщи, съобщи кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, цитиран от БНР.

Министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира след заседанието на Министерския съвет, цитирана от „Фокус“, че обща оценка на щетите в Хитрино все още няма, предстои индивидуалната оценка на щетите и нуждите на всяко едно семейство. Правителството преведе на общината 5 млн. лв. на 14 декември. По думите й вече има 70 подадени заявления, като около 80% от тях са за възстановяване на щети. „Има няколко, които са за подпомагане на семейства на починали техни близки и 3-4 за социално подпомагане на семейства, които са пострадали“, отбеляза тя.

От Българската хранителна банка съобщиха, че утре в Хитрино ще бъдат доставени първите 2 тона храна за 110 най-тежко засегнати от трагедията домакинства (останали без дом или със силно разрушени домове). Доставките ще продължат поне веднъж месечно през зимата на 2016-2017 г. благодарение на дарение от 10 т консервирани храни от фирми-членове на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България. Списъкът на домакинствата, които ще бъдат подпомагани, е изготвен от община Хитрино.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *