Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно

Мъжете не трябва да консумират много храна със соя

Мъжете, които ядат много храна със соя, намаляват шансовете си да станат бащи, установиха испански учени, цитирани от в. „Дейли мейл“. Специалистите по фертилитет откриха доказателства, че естествени съставки на соята, от която се правят вегетариански продукти като тофуто, могат да увредят спермата

Виновниците вероятно са фитоестрогените, които са растителният еквивалент на женските хормони. Те намаляват скоростта на сперматозоидите и увеличават броя на тези с грешен брой хромозоми. Това затруднява забременяването.

Учените от университета на Валенсия първоначално са изследвани ефекта на ендокринни смутители като бисфенол А, използван в покритието на пластмасови опаковки.Те наблюдавали 25 доброволци две години, като проследили и начина им на хранене. Накрая установили, че най-голям ефект имала консумацията на соя.

Авторите на изследването твърдят, че резултатите им могат да помогнат на мъже с проблеми да имат потомство. Според други специалисти обаче изследването им е твърде малко, за да бъдат резултатите показателни.
Соятасе използва все повече като алтернатива на месото и млечните продукти. Търсенето на краве мляко например намалява, защото все повече хора предпочитат млякото от соя или бадеми.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *