Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Медици се жалват, че са им орязали парите с 15%

„Те ни сурвакаха на празниците – сега предстои ние да ги сурвакаме на изборите“. Така д-р Николай Балтаджиев, председател на Националното сдружение на частните болници, обобщи ситуацията с драстичното намаление от около 15% на бюджета на болниците за декември.

Оказва се, че с решение на здравната каса и то със задна дата болниците са принудени да подпишат анекси, с които средствата им за месец декември са орязани средно с около 15 на сто.

Балтаджиев обясни, че така болниците се поставят в затруднено положение, а средствата можели да бъдат спестени единствено от заплатите на персонала.

„Това ни се струва цинично, при условие, че в държавната администрация взимат 13-та заплата, а в момента хиляди лекари и медицински сестри работят за без пари“, коментира той.

Д-р Неделчо Тотев, който е председател на Сдружението на общинските болници заяви, че в тези лечебни заведения демотивацията ще е тотална. По думите му, се оказва, че с парите от последния месец ще трябва да бъде платено и увеличението на минималните работни заплати от 1 януари, което засяга санитарите.

Така според него изцяло ще се заличи разликата между заплащането на санитари и сестри и между сестри и лекари. Тотев предупреди, че голяма част от общинските лечебни заведения ще бъдат принудени да работят 2-3 месеца и то за сметка на фонд „Работна заплата“, след което ще спрат.

Д-р Стоян Борисов, секретар на лекарския съюз заяви, че в началото на януари ще бъде проведен Управителен съвет на БЛС и ще настояват да бъдат намерени средства, за да се изплатят дейностите, изработени от болниците.

Освен това от БЛС се канят да заведат съдебен иск за неизплатените за 2016 г. средства в размер на 51 млн. лв. за болниците.

Д-р Борисов предупреди, че НЗОК ще завърши с дефицит между 80 и 100 млн. лв. Освен това НЗОК имала да изплаща близо 175 млн. лв. за лечение на българите в рамките на ЕС, а общите дългове на болниците наближавали 500 млн. лв.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването изтъкна, че „на фона на всичко случващо се – това правителство може да гласува 24 заплати на пенсионирани служители на ДАНС и не може да гласува средствата за хората, които вече са изработени“.

Той предупреди, че очевидно след лекарите и сестрите и пациентите тръгват за страни от ЕС, но не за да си търсят работа, а за да се лекуват.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *