Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Любопитно Най-четени

Новогодишните поверия

Съществуват много поверия, традиции и обичаи, прилагани при различни празници.
Битува вярването, че както посрещнете новата година, такава ще бъде и цялата година за вас. Затова се постарайте да превърнете празничната нощ в истинска веселба, с радост, смях и добро настроение. Различни поверия и схващания са свързани с изкарването на новогодишната нощ. Спазването им гарантира късмет и благоразположението на капризната Съдба.
Ето някои от по-разпространените суеверия, на които робуваме не само до сядането на празнично отрупаната софра пред телевизора, но и до момента на приключване на веселбата, където и да се намирате:

1. Носете нови дрешки – на богатство и късмет е. Ако в Новогодишната нощ си облечете нова дреха, цялата ви година ще е щастлива и радостна.
За предпочитане – червени одежди. Червеното се счита за щастлив цвят и привлича по-ярко и добро бъдеще.

2. Не плащайте сметки, заеми и изобщо – нека парите си стоят в къщи (ако все още са останали такива след празничните пазарувания), не давайте пари назаем в последния ден от старата година и в първия ден от Новата година.
Някои стигат до по-далече – не изхвърлят боклук и не почистват под килима…

3. В много славянски народи има традиция с въже или панделка да се връзват заедно краката на масата, около която сяда семейството за празничната вечеря. Така и през следващата година всички ще бъдат заедно и няма да се разделят.

4. Родените на 1 януари се смятат за особено щастливи с много късмет. (Дано сред вас има такива!)

5. В последните минути на старата година изпийте до дъно чашата си. След това я напълнете догоре и посрещнете Новата година с пълна чаша. Не доливайте в старото си питие. Питието от старата година трябва да бъде напълно изпито. ( Лично на мен това ми е любимо! 🙂

6. Нито капка да не остане в бутилката – пресушете я до дъно и богатството само ще долети при вас през новата година!

7. В последния ден на старата година по светло изхвърлете боклука. Така разчиствате място за новото и хубавото през годината.
В първия ден от Новата година не изхвърляйте боклука, за да не изхвърлите късмета си.

7. На новогодишната трапеза трябва да има много храна и напитки, за да бъде богата следващата година. Ако на Новогодишната ви трапеза има сложена питка и сол, ще имате богата и щастлива година.

8. Дръжте се мило и любезно. (това не знам защо)

9. Както посрещнеш Новата година, такава ще бъде цялата ти година. Ако в новогодишната нощ се веселите и сте с приятели, през цялата година ще сте щастливи. Затова трябва да направите весело и радостно тържество.

10. В Новогодишната нощ трябва да имате пари в джобовете си, за да ви посрещне Новата година с пари и да сте богати.
Заредете шкафовете с храна, а портфейлите – с пари! Така ще си осигурите просперитет за дома през новата година. Никакви празни джобове!

11. За здраве, късмет в любовта и благополучие се препоръчват танци на открито, по възможност около някое дръвче…

12. Никакви сълзи през първия ден от новата година, иначе на рев ще ви кара през следващите 12 месеца. Внимавайте с посудата – не чупете чаши, чинии, предизвиквате бедността да ви посети.

13. Никакво пране и миене на съдове в новогодишния ден. Било на лошо. Някои дори не се къпели. (Е, то ако се чипкаме всеки ден, как ще си честитим банята тогава? До Великден – време бол!)

14. В полунощ отворете всички врати, за да може старата година да си тръгне безпрепятствано и с нея (всички) всичко лошо..

15. Този, който кихне на празничната трапеза, той ще е щастлив и богат през годината.

16. През първия ден от Новата година не бива да се работи тежка работа, за да ти е леко през годината.

17. Ако искате да преуспеете в кариерата – не работете много-много на празника. После наваксвате, че и през носа ще ви излезе.

18. Каквото ти се случи в първия ден от годината, такава ще е цялата година.

19. Не забравяйте целувката в полунощ – по този начин любов ще има и през новата година, ако сте сами, може да е на късмет.

20. Неомъжените дами при ставане от сън трябва да погледнат през прозореца на спалнята си – и ако видят преминаващ индивид от другия пол, то до края на новата година ще носят брачна халка на пръста си.

21. Вдигайте шум, колкото може повече – траш метъл, дет метъл, есид рок, турбочалга, техно, бомбички, семейни изпълнения (всякакви, стига да са в по-висока тоналност), въобще – каквото ви душа сака – така ще прогоните злото. (Според мен, най-много съседите). Целта оправдава средствата.

Такива са част от суеверията за изпращане на старата и посрещане на новата година, приятели. Сигурни сме, че вие знаете още много забавни такива и може да ги споделите, ако желаете с приятели и близки.

Бояна Бояджиева

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *