Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Най-четени Общество

68% по света щастливи, ние на дъното с 43%

Щастливите хора по света се увеличават – над две трети (68%) са тази година, сравнено с 66% миналата, Българите отново са на дъното на тази класация с 43% щастливци, 10% определящи се като нещастни и 45% – по средата. Данните са от 40-ото годишно глобално изследване на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл”, наречено “Край на годината”, сред 66 541 души от 66 страни.

Нетната стойност на щастието (дяловете на щастливите минус дяловете на нещастните) в България е +33, докато в Европа е +59, или почти 2 пъти по-голяма. Очакванията на българите за 2017 г. са 21% оптимисти, 26% песимисти, 40% неутрални и 13% затрудняващи се да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -5 България остава в негативната част на класацията. 12% у нас очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% – на икономически трудности.

Това ни нарежда сред последните по оптимизъм и в света, и на Балканите. Общата тенденция за България е за нарастване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2015 г. Фиджи и Китай са най-щастливите страни в света (с +89 и +80 нетни стойности на щастието), следвани от Филипините, Виетнам, Индонезия и Парагвай. За трета година Ирак е най-нещастната страна. 42% по света са оптимисти за икономическите перспективи през 2017 г. Най-големите икономически сили са най-малко оптимистично настроени – ЕС с нетна стойност от 1 и Северна Америка с 11.

Най-силен е икономическият песимизъм в Италия, следвана от Великобритания и Франция. Масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 г. ще е по-добра от 2016 г. Според Кънчо Стойчев, вицепрезидент на УИН/“Галъп интернешънъл”: Азия поведе света не в бъдеще време, а в настоящето – за пръв път равнищата на общ оптимизъм, на позитивни икономически очаквания и на субективно усещане за щастие са най-високи там.

За пръв път в първата десетка по тези показатели няма нито една страна от Евро-атлантическия свят. Защо песимизмът обхваща най-богатите? Оказва се, че в основата на обществените настроения е темпото на развитие, ръстът.

Кризата през 2008 г. отне на “златния милиард” усещането за напредък, за прогрес, а не толкова оряза доходите. И обратното – в Азия не толкова растат доходите, колкото расте усещането за прогрес, за ръст. Проблемът у нас е, че прекалено дълго доминиращите негативни обществени нагласи се превръщат в самосбъдващо се пророчество, че навъсените погледи генерират навъсена икономика и навъсен живот.”

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *