20.07.2024

Днес е Васильовден

Първият ден на януари православната църква почита паметта на Свети Василий Велики. Имен ден днес имат Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела.

В Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 10 ч. ще бъде отслужена Архиерейска света литургия от митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. В нея участие ще вземе и патриарх Неофит, който в края на Василиевата литургия ще отслужи молебен по повод началото на новата 2017 г.

Заради примерния си живот и висока ерудиция Свети Василий Велики е почитан заедно със Свети Григорий Богослов и Свети Йоан Златоуст като един от тримата велики светители и учители на православната църква.

В народния календар празникът се нарича също Василица или Сурваки. Обичаят сурвакане – най-характерният зимен обред, разпространен в цялата страна, се изпълнява преди изгрев слънце. По смисъл е пожелание и обредно осигуряване на здраве чрез докосване със сурова, най-често дрянова пръчка, и то именно в началото на годината.

Сурвакарите са момчета до 14-годишна възраст. Събрани на групички от по няколко деца, те обхождат домовете на своите близки и съседи, като започват от своя дом. Всяко дете носи свежо откършена и украсена пръчка, която има специално название – сурвакница, сурвачка, суровакница, василичарка.

Нейната украса, свързана често с основния за даден район поминък, е твърде разнообразна – преплетени клонки, нанизи от пуканки, разнообразни вълнени конци, малки кравайчета. Децата удрят със сурвачката всеки член от семейството, започвайки от най-възрастния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *