Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Убитите в Истанбул достигнаха 39, мнозина са чужденци

Полицията в Истанбул провежда мащабна операция по издирване на нападателя, който минути след полунощ откри стрелба в нощен клуб в града и уби 39 души, мнозина от които са чужденци.

Според вътрешния министър Сюлейман Сойлу 21 от телата не са идентифицирани и 15 от 16-те разпознати са на чужденци. По думите му 69 са ранени и настанени в болница, а четирима от тях са в критично състояние.

Никой не е поел отговорност, а властите описват случилото се като тероритичен акт. В първите коментари на медиите се казва, че по-вероятно е това да е дело на ислямистки терористи, отколкото на радикални кюрди, тъй като първите избират именно такива цели с много хора и слаба защита, докато вторите нападат турски военни и полицаи.

Нападението стана около 1:15 и е започнало с убиването на полицай и цивилен на входа на клуб Reina, след което започнала безразборна стрелба по празнуващите в новогодишната нощ. Няколко очевидци говорят за повече от един нападатели, че един от тях е носел костюм на Дядо Коледа и че са викали нещо на арабски, но полицията засега не потвърждава тази версия.

Около 500-600 души е имало в клуба, популярен сред местни жители и гости на града. Той се намира на европейския бряг на Босфора в квартал Ортакьой, където има нощни клубове, ресторанти и галерии.

Пред в.“Хюриет“ собственикът Мехмет Кочарслан казва, че след предупррежденията на американското разузнаване за опасност от тероризъм по Коледа и Нова година в клуба пред 10 дни е била усилена охраната.

Това е третото кръвопролитно нападение в най-многолюдния турски град през последната половин година без да се броят събитията около опита за преврат на 15 юли. През юни бе атакувано международното летище, при което трима предполагаеми членове на „Ислямска държава“ убиха 45 и раниха стотици хора. На 10 декември кола бомба, за която отговорност поеха кюрдски екстремисти, избухна пред стадион, като отне живота на 44 души и рани над 150.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *