Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

В Германия разследват измами на мигранти за милиони евро

В Брауншвайг (федерална провинция в Долна Саксония) специална комисия на германската полиция разследва над 300 случая на измами със социални помощи на бежанци. За това  съобщава ДПА, позовавайки се на източник в комисията.

Повечето от заподозрените са мигранти от Судан, които са дошли в Германия през лятото на 2015 г. Бежанците по поняколко пъти, под различни имена се регистрирали в центъра за първоначален прием. „Понякога те си пускат брада, слагат очила, подстригват се късо и посочват друго име“, казва Йорна Меменгу, шеф на комисията. През лятото на 2015 г. по време на пика на миграционната криза, сътрудниите на социалните служби са обработвали огромно количество заявления и не са имали никакъв шанс срещу измамите.

Използвайки измами, много мигранти са получили по няколко хиляди евро на човек. Щетите се оценяват от полиията в размер на няколко милиона евро.

По време на разследването полицията се е натъкнала на бежанец, който 12 пъти е посочвал различни данни за себе си и незаконно е получил около 45 хиляди евро. В момента на служителите в центровете за първоначален прием е наредено да вземат пръстови отпечатъци, но при необходимост да се обработват дневно над 2 хиляди заявления, това е практически невъзможно.

Както отбелязват властите, повечето измамници вероятно все още са в Германия. В същото време да се привлекат мигранти под съдебна отговорност в Германия е изключително трудно, тъй като след разобличаването им, те веднага сменят мястото на пребиваване.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *