Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Над 500 жители на Джерман скочиха срещу проект за регионално сметище

Над 500 жители на дупнишкото село Джерман, подкрепени от съседните села Усойка и Блажиево, се включиха в протестно шествие срещу проекта за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци.

Протестиращите са блокирали за кратко главния път Е-79, съобщава БНР.

Оратори на протеста се заканиха, че няма да отстъпят при никакви условия. Те имат три категорични искания. Едното е да не бъде допуснато изграждане на депото. Второто е да не позволят на дребни чиновници да определят бъдещето на децата им.

Третото и най-категорично искане е за незабавна оставка на кмета на Дупница инж. Методи Чимев и екипа му. Според протестиращите кметът и сътрудниците му са отговорни за създалата се ситуация.

Вече четвърта година срещу това намерение се противопоставят и жителите на съседните села Усойка и Крайни дол. Според хората, ако проектът се осъществи, ще доведе до сериозни екологични и инфраструктурни проблеми.

Борислав Тасков, председател на сдружение „Бъдеще за Джерман“, определи идеята за депото като възможно най-безумното решение, което може да се роди в главата на български чиновник.

По думите на Тасков, имало десетки експертни становища, които предупреждават за рисковия терен. Теренът е нестабилен, крие риск от срутища и свлачища, има високи подпочвени води и е с голяма денивелация, подходяща за изграждане на ски писти.

Той обясни, че мястото, определено за изграждане на депото, се намира на 400 м от къщите на хората и обвини управляващите в Дупница, че работят в стила на 30-40-те години на миналия век.

„Кой разумен човек ще позволи да бъде изграден боклучарник под прозорците му“, попита Борислав Тасков, според когото с проекта за депо искат да унищожат плодородна българска земя.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *