Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show Internet National Изборът на редактора

Kукери и сурвакари на карнавал в Разлог

Стотици кукери и сурвакари се събраха на карнавал в Разлог. Празникът е посветен на новото начало. По традиция на 1 януари на централния площад в Разлог се проведе Новогодишният кукерски карнавал. Кукери, моми и ергени пременени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани изпълниха и огласиха улиците в Разлог още от ранни зори.

В него участват жители от седемте квартала на града, маскирани като кукери, наричани от местните „чауши“. Те представят обичая по гонене на злите сили и ще играят под звуците на зурни и тъпани за здраве и плодородие.
Моми и ергени, облечени в традиционни разложки носии, повеждат хорото, което е основна част от програмата на всеки квартал. Друга съществена част от атрактивното събитие са сурвакарските групи и смешниците, които представят комични сценки. Това е един от най-колоритните и значими карнавали в региона, а основната му цел е да съхрани народните обичаи и традиции.

По традиция дълго и пъстро хоро повеждат първият ерген и първата мома на квартала, а около него танцуват кукерите, като по този начин пазят от зли сили жителите на квартала. Друг съществен момент от обичая е, когато кукерската група прави кръг, а в средата застава старейшината и по подаден от него сигнал първият кукер коленичи и приема благословията му.

Тази година с най-много участници се представиха кварталите „ Дългата махала“ и „ Вароше“. Най- малкият участник пък бе от „ Долната махала“- петмесечният Георги Бицин.

По време на събитието кметът инж. Красимир Герчев пожела на всички здраве и щастие през новата 2017 година. На кукерския карнавал присъстваха още председателят на Общиниски съвет- Разлог д-р Мария Копанарова и зам. кметът по социалните дейности инж. Венцислав Гърменов.

Това е едно от най-колоритните и емоционални събития в региона, което се провежда от незапомнени времена в Разлог на първия ден от новата година.

%d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b81

%d0%ba%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%80%d0%b82

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *