Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Дянков звъннал сам в прокуратурата, за да не го издирват

Бившият вицепремиер и министър на финансите в първия кабинет „Борисов“ Симеон Дянков се е обадил вчера на секретарка в прокуратурата, за да се осведоми пред кого да се яви, за да получи обвинение в безстопанственост. Това е станало след като на пресконференция по-рано същия ден прокуратурата обяви, че не може да го открие и се готви да го обяви за общодържавно издирване.

Това съобщи тази сутрин говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Днес с адвокат на Дянков ще бъде уговорен ден и час за предявяване на обвинението и, ако това стане, той няма да бъде обявяван за издирване, уточни тя.

По думите на Арнаудова обвинението срещу бившия вицепремиер ще е за превишаване на властта и неизпълнение на служебните задължения, от което е нанесена щета на държавата за 20.820 млн. лв. Обвинението е свързано с приватизацията (бел. ред. – на остатъчния държавен дял на електроразпределителното дружество „ЕВН България Електроразпределение“), както спрямо бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма в същия кабинет Трайчо Трайков.

По закон парите от продажбата е трябвало да отидат в Сребърния фонд в подкрепа на пенсионната система. Вместо това те са били преведени като дивидент в републиканския бюджет, повтори тезата на обвинението говорителят.

Тя отхвърли подозренията на Трайков, изказани вчера пред същата медиа, за това, че с тези си действия прокуратурата изпълнява политическа поръчка. Арнаудова изрази мнение, че „вероятно това е притеснението на всяко лице, извършило престъпно деяние, че може да бъде хванато“. „Според нас тезата на Трайков е защитна и е нормално той да отрича, спорът ще се реши в съда“, допълни тя.

Говорителят повтори, че кръгът на обвиняемите не е изчерпан, а разследването продължава.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *