Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Изборът на редактора Най-четени Общество

Опасни течности за чистачки с метанол

За това алармират от Съюза на българските автомобилисти. Според тях най-евтините зимни течности съдържат огромно количество от токсичния метанол.
Метанолът може да влезе през вентилационната система на колата. Когато използваме парно, докато шофираме, и пръскаме в този момент препарата, парите от него влизат директно в купето.

В България в една бутилка течност за чистачките съдържанието на метанол може да достигне до 30%. В държави като Германия, Дания и някои други страни-членки на Европейския съюз, има ограничение метанолът да не превишава 3% от съдържанието в бутилката.

„Метанолът е ерозолна течност и е опасна за нашето здраве. Получава се главоболие, повръщане. При поглъщане води до смърт, а при впръскване в очите – до ослепяване”, коментира за „Здравей, България” Малинка Бендаренко от Съюза на българските автомобилисти.

„Токсичната доза на метиловият спирт е около 30-35 мл в зависимост колко е разредена неговата течност. В чистачките течността не е толкова силна. Инхалационно отравяне се получава при производствени аварии. Децата често го мислят за лимонада и могат да се натровят. Метиловият алкохол се резгражда до формалдехид и мравчена киселина. Само при вдишване не съществува опасност за живота на хората. Когато се получи отравяне с метанол първо започват да ви сърбят очите”, предупреждава проф. Никола Александров.

„Тези течности задължително трябва да са с „умна” капачка, която ще се отвори трудно от едно дете. Масово на бутилките с течности за чистачките пише, че вреден и опасен при поглъщане”, добави Малинка Бендаренко от Съюза на българските автомобилисти.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *