Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Любопитно Свят

Откриха 12 древноегипетски гробища край Асуан

Шведски археолози се натъкнаха на дузина гробища в близост до град Асуан, които датират отпреди 3500 години и са от епохата на Новото царство в Древен Египет, съобщи агенция Ройтерс, цитира БТА.

Специалистите са разкрили останки от хора и животни в местността Габал-ал-Силсила на около 65 километра от Асуан. Погребалните комплекси са били използвани по времето на фараоните Тутмос Трети и Аменхотеп Втори. Находките ще помогнат на учените да проникнат в тайните на древноегипетската медицина.

Властите се надяват разкритите археологически обекти да дадат тласък и на изпадналата в криза египетска туристическа индустрия. Някои от гробищата са били предназначени за животни и в тях имало една или две камери с каменни и глинени ковчези. Били намерени и тотеми. Експедицията бе организирана от шведския университет в Лунд и датира от 2012 година.

През 2015 шведските археолози се натъкнаха на храм в същата местност – Габал-ал-Силсила. Намерените изцяло запазени човешки останки в погребенията говорят за недохранване и за счупени кости вследствие на непосилен труд. По-задълбочени проучвания ще разкрият социалния ранг на погребаните и предназначението на разкритите гробища.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *