22.07.2024

Близо два милиона лева за електронно наблюдение в затворите са осигурени

Близо шест месеца, след като Министерството на правосъдието обяви, че ще търси европейско финансиране за т.нар. електронни гривни – устройства, които помагат да се следи дистанционно хора с по-леки мерки за неотклонение или с по-леки наказания, ари за поръчката и въвеждането в експлоатация на устройствата – ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Добро управление“.

Проектът с наименование „Модернизиране на пенитенциарната система в България“ е бил одобрен на 14 декември миналата година.

Той е на стойност 1 880 000 лева, а срокът за изпълнение е 14 месеца.

Това отговориха от Министерството на правосъдието на запитване на „Дневник“. Оттам уточняват, че в момента се извършват първоначално необходимите действия за реално стартиране на проекта и все още не е изготвено дори техническото задание.

Темата за електронните гривни нашумя, след като през лятото турския шофьор Фарук Бекташ, който предизвика катастрофа с две жертви и се укри от правосъдието след като му беше наложен „домашен арест“.

Електронните гривни са доказан способ срещу бягствата на хора с леки мерки за неотклонения или наказания, както и помагат срещу препълването на арестите.

Тя се слага на крака на осъдения или задържания и подава 24-часов сигнал към контролен център. Ако се опита да се свали, тя започва да подава сигнал. Гривната дава възможност и за GPS проследяване.

В края на януари 2016 година правосъдното министерство обяви обществена поръчка за закупуването на такива устройства, но в крайна сметка такава така и не беше възложена. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма – „Г4С“ (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.

В крайна сметка от министерството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди е обявяването й, е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа,

а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.

От ведомството уточняват, че в рамките на проекта ще бъде разработена Стратегия за модернизиране на пенитенциарната система в България и ще бъде закупена и внедрена система за електронно наблюдение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *