Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес

До ноември износът за трети страни се е свил с 8.1%

През единайсетте месеца на миналата година износът на България за трети страни намалява с 8.1% в сравнение със същия период на 2015 г. и е на стойност 13.4 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Сърбия, Македония, Русия и САЩ, които формират 48.9% от износа за трети страни.

Само през ноември износът расте за година с 18.4% и е за 1.4 млрд. лв.

В сравнение с периода януари-ноември 2015 г. най-видим е ръстът в износа в сектор „Разнообразни готови продукти, н.д.“ (26.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (23.7%).

През единайсетте месеца на изтеклата година вносът се свива с почти същия обем – от 8.4% и е за 15.5 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

През ноември 2016 г. вносът от трети страни се увеличава с 4.9% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1.6 млрд. лв. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн“ (23.7%).

Най-голям ръст и при вноса има същата група стоки като той е 15.8%. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ (26.4%).

Външнотърговското салдо остава отрицателно и е за малко над 2 млрд. лв.

Ако се вземат и данните за износа в страните от ЕС, през единайсетте месеца са изнесени стоки за общо 42.1 млрд. лв., което е ръст от 1.5% за година. Вносът през периода общо е за 46.4 млрд. лв., или ръст от 1.8%.

Салдото е отрицателно и е за 4.3 млрд. лв.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *