20.07.2024

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

Мароканските власти забраниха производството и продажбата на бурки – плътното ислямско покривало, което покрива изцяло тялото и главата, предаде агенция „Франс прес“.

Министерството на вътрешните работи е разпратило циркулярно писмо до своите служители, отговарящи за търговията в градовете, в което им се нарежда от тази седмица да не разрешават повече производството и продажбата на бурки. Самото ведомство не направи изявление по темата.

В някои търговски квартали на Казабланка, икономическата столица на страната, служители на вътрешното министерство вече са информирали търговците за новото решение, съобщават местни медии.

В град Тарудант пашата на града, който е високопоставен чиновник, е наредил на търговците, които произвеждат и продават бурки, да ликвидират запасите си до 48 часа и да прекратят всяка търговска дейност, включваща това облекло, показва документ, публикуван в социалните мрежи.

Същото се случило и в малкия град Уислан, където местният паша нарекъл бурката „афганистански никаб“.

Взети са мерки и за забрана на вноса на бурки в кралството, съобщи пред сайта „Льо 360“ високопоставен представител на вътрешното министерство.

Според марокански медии бурката е била забранена от съображения за сигурност, тъй като дрехата била използвана много пъти от престъпници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *