Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес

Румънска фирма може да спечели най-голямата обществена поръчка на БДЖ

На 3 януари БДЖ обяви конкурс за най-голямата обществена поръчка, която досега е пускал холдингът. Тя е на стойност 137 млн. лв. и е съфинансирана с пари от Европейския съюз. Предмет на обществената поръчка е извършване на техническа поддръжка за 5-годишен период на дизеловите мотрисни влакове (ДМВ) серия 10 и електрическите мотрисни влакове (ЕМВ) серии 30 и 31, собственост на „БДЖ-Пътнически Превози ЕООД“. Това са мотрисите „Сименс“ (Siemеns), които са единствената съвременна придобивка на железниците.

Ремонтът на мотрисите е наложителен

В средата на миналата година изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров и управителят на „БДЖ Пътнически превози“ Димитър Костадинов заявиха, че държавните железници имат сериозен проблем с поддръжката на купените при правителството „Сакскобургготски“ мотриси. Тогава Костадинов обясни, че от 2008 г. те са без поддръжка. Договорът със „Сименс“ е бил прекратен, защото ръководството тогава преценило, че държавната железница сама може да се справя с това, което се оказало невъзможно.

„Подготвяме процедура за поддръжка и в най-скоро време ще я пуснем. Тя ще е за 5-годишен период за електрическите и дизеловите мотрисни влакове“, каза тогава той.

Владимир Владимиров пък уточнява, че в страната от 2002 г. няма завод за ремонт на локомотиви, така че поддръжката трябва да се извършва в чужбина.

Има ли кой да ремонтира мотрисите в България

Проверка на „Дневник“ обаче установи, че в действителност има такъв завод в България и той се намира в Русе. Собственост е на фирма „Експрес Сервиз“ ООД, която е изцяло частна.

„Нашата фирма е единственият частен завод извън системата на БДЖ, който ремонтира локомотиви. Ние на практика поддържаме и ремонтираме локомотивите на всички частни жп оператори в България. Имаме си нова и модерна база с необходимото оборудване“, разказа за „Дневник“ мениджърът на компанията Цветелин Колев.

Ръководителят на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ (ИАЖА) Веселин Василев уточни, че сертификат за ремонт на тези мотриси има и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, който е собственик на въпросните влакове. От там са посочили „Сименс България“ като подизпълнител на ремонтните дейности. Договорът явно обаче е бил прекратен заради гореспоменатите причини.

Един сертификат, а толкова проблеми

Точно този сертификат обаче накара Цветелин Колев да обвини ИАЖА в специално отношение към компанията му. Причината – в рекордната обществена поръчка на БДЖ има изискване фирмите, които кандидатстват за нея, да притежават сертификат за поддръжка на ДМВ серия 10 и ЕМВ серия 30 и 31. По думите на Колев „Експрес Сервиз“ ООД е подала заявка в Агенцията за издаване на такъв сертификат на 6 януари 2016 г. До момента обаче все още нямало отговор на молбата им, въпреки че по закон срокът за това е 4 месеца.

Василев обясни, че „Експрес Сервиз“ имат издаден сертификат за поддръжка на железопътни превозни средства, но не точно за този тип мотриси. Той призна, че при тях е получен документ за актуализиране/изменение на издадения сертификат. След като комисия от ИАЖА се е запознала с молбата на компанията констатирала, че представените доказателства не са достатъчни за покриване на критериите на нормативните изисквания и е необходимо фирмата да предостави допълнителни доказателства и предприемане на коригиращи действия.

С това започва размяна на писма какво е свършила компанията и какво още трябва да свърши. И досега ИАЖА връща искането на „Експрес Сервиз“ за подмяна на сертификата, тъй като експертите им твърдят, че фирмата все още не е покрила изискванията.

„За покриване на критериите по отношение разширяването на обхвата за поддръжка на ЕМВ серия 30 и серия 31 доказателства не са предоставяни“, пише Веселин Василев.

Предрешен ли е победителят и кой е той

Според Цветелин Колев обаче това се прави с цел фирмата му да не получи въпросния сертификат до 7 февруари, когато е крайният срок за подаване на документи за обществената поръчка. По думите му самата поръчка има такива изисквания, че победителят в нея е ясен още отсега – румънската фирма „Ремарул“, базирана в Клуж.

Той уточни, че и швейцарската компания „Щадлер“ също се е включила в битката за апетитната обществена поръчка. Тя обаче няма почти никакъв шанс да спечели, тъй като специалистите ѝ се намират много далеч от България.

„Поддръжката на тези мотриси изисква на всеки 2000 км да се сменят дребни неща от типа на филтри. Това означава да идва екип от Швейцария, който да прави това“, разказа Колев.

Той уточни, че в документацията за обществената поръчка пише, че по европейски директиви се изисквал точно този сертификат за поддръжка на мотриси, но според него това не е вярно. По думите му освен в България и Румъния, такова изискване няма за други държави в Европейския съюз. В Румъния пък „Ремарул“ е единствената фирма, притежаващата този сертификат и точно заради това предполага, че тя ще е победител.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *