Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Глобата за нередовен пътник в градския транспорт ще е от 10 до 50 лева

Пътник в превозно средство за обществен превоз, който пътува без билет или друг превозен документ ще се наказва с глоба от 10 до 50 лева. Това реши парламентът, като промени Закона за автомобилните превози. „За“ гласуваха 91 народни представители, а 7 се въздържаха.

С глоба от 50 лева ще се наказва пътник без билет или друг превозен документ за междуселищните превози, а с глоба от 300 лева пътниците за международните превози.

Председателят на транспортната комисия обясни, че законодателството оправя неточностите за това по какъв начин налагат глобите за нередовен пътник. Трябва да има решение на общинския съвет, който да определи каква да бъде глобата, уточни Ананиев. В София глобата до 1 юни миналата година беше 20 лв., а вече 40 лв. Ананиев смята, че глобата в столицата е висока, защото преди е била 20 пъти стойноста на билетчето за транспорт, което беше един лев, а сега е 1,60 лв. Бих призовал Общинския съвет в София да вземе решение за по-ниска глоба, добави Ананиев.

Ако превозвач извършва обществен превоз на пътници или товари с МПС, което не е с българска регистрация ще се наказва с глоба от 1500 лв.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *