Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Свидетел по делото за убийството на Яна Кръстева обвини разследващ в лъжа

Заседанието по делото срещу Николай Русинов – Чеци, който е подсъдим за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 г., премина в разпит на свидетели, единият от които обвини полицията в „чиста лъжа“. Процесът е на втора инстанция – Апелативния съд в София (САС) като на предишното заседание започна отначало, заради излизането на съдията-докладчик в продължителен болничен. Христина Михайлова бе заменена от командирования от Софийския градски съд (СГС) Петър Гунчев.

Това е второ разглеждане на делото от Апелативния съд, след като през лятото Върховният касационен съд му го върна за ново разглеждане. Според съдебните произнасяния досега Чеци бе признат за виновен от СГС, който го осъди на доживотен затвор, а при първото разглеждане на делото пред САС, магистратите измениха присъдата му – на 19 г. затвор.

Първи днес пред съда показания даде собственикът на заведението, до което бе открито тялото на Яна Кръстева. Той си спомня, че този ден е имало концерт в заведението му, входът до който е бил свободен. Свидетелят обясни, че в клуба няма камери, а за сигурността на присъстващите се разчита на охраната.

Той бил наел момче за заснемане на концерта с подвижна камера, което ходело между хората, снимал и сцената. Собственикът предполага, че момчето е приключил записа някъде 10-15 минути след края на концерта. Заяви, че видеото не е качвано в социалните мрежи.

Ден или два след това свидетелят бил извикан за разпит в СДВР, по-късно същите полицаи дошли в заведението да вземат записа. След като предал видеото на диск, собственикът подписал протокол за това, който днес не може да намери, защото е минало много време.

По същата причина не си спомня и имената на полицаите. Преди месец адвокат Иво Найденов, защитникът на Чеци, му поискал копие на записа, защото му казал, че в полицията го нямало. Свидетелят заявил, че не е направил копие, каквото няма и момчето, което го е заснело. За оригинала пък обяснил, че трябва да е в полицията. Пред съда заяви, че друг запис не е правен, освен ако някой от присъстващите не е снимал с телефон.

Председателят на съдебния състав Пламен Дацов прочете писмо от СДВР – разследващ Петко Петков, според което собственикът на заведението не е предоставял запис на полицията. „Това е смешно“, възрази свидетелят. Добави, че писмото е „чиста лъжа“. Бил 100 процента сигурен, че е дал записа на полицията.

По негови спомени във вечерта, след която бе открито тялото на Яна Кръстева, в заведението му е имало между 300 и 500 души.

Свидетелят пое и ангажимент – да намери контакти с пиарката на заведението, с която е работил тогава. След това може съдът да я призове за свидетел, за да разбере дали тя си спомня имената на полицаите, на които е бил предаден записът, и въобще дали ще потвърди версията на бившия си шеф.

Предвид факта обаче колко време е минало оттогава и че тя не е разпитвана досега, е под въпрос колко от нещата би си спомняла. Не е ясно и колко би бил ценен запис от концерта в заведението, който обхваща само събитието.

Иначе и на това заседание най-активен в защитата си бе самият подсъдим. Той на няколко пъти повишаваше тон, като съдът го приканваше да се успокои.

В спор със съдия Дацов Чеци влезе и след свое изказване, с което с твърд тон му заяви, че магистратът трябва да знае, че подсъдимият е приятел със свидетеля – собственика на заведението, както и с други поискани от прокуратурата свидетели. От своя страна председателят на състава го призова „да се държи прилично и да дава акъл като седне на неговото място“.

В залата днес бяха разпитани и пенсиониран служител на МВР, който е изземвал веществени доказателства от мястото на убийството. Показания дадоха и две вещи лица, правили ДНК експертиза. След едночасова почивка делото продължи с разпит на други експерти.

Към момента Чеци е в ареста, след като в началото на годината съдът не уважи жалбата му за промяна на мярката му за неотклонение.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *