Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Турският парламент даде още по-широки правомощия на президента

Турският парламент одобри ключови членове от конституционната реформа, които ще дадат на президента правото да бъде член на политическа партия и да управлява с укази, предаде агенция „Ройтерс“.

Това приближава страната с крачка напред към президентския режим, за който настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган отдавна мечтае.

Одобените членове очертават надзорната роля на парламента, позволяват на президента да запази връзките си с дадена политическа партия и определят изпълнителните му правомощия като държавен глава, включително правото да управлява с укази.

Одобряването на трите члена е положителен знак за AKP, макар че промените ще трябва да минат на още две гласувания, преди целият пакет да бъде поставен на референдум, вероятно през пролетта.

Главните опозиционни сили Народнорепубликанската партия (CHP) и прокюрдския Народнодемократичен съюз се опасяват, че промените ще доведат до авторитаризъм.

Целият пакет се състои от 18 члена. Той следва да получи гласовете на най-малко 330 депутати от 550-местния парламент, за да бъде поставен на всенародно допитване. ПСР има 316 депутати, а ПНД – 39.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *