25.07.2024

Константин Проданов е новият лидер на АБВ

Константин Проданов е новият лидер на АБВ. 39-годишният нов председател е бивш икономически и финансов съветник на президента с мандат 2002-2012 и досегашен лидер на партията Георги Първанов.

Проданов е бил избран с явно гласуване от делегатите на Втората сесия на Втория конгрес на АБВ. Това е първата смяна на лидер от създаването на партията през 2014.

Налага се АБВ да се промени радикално, каза Проданов по време на Втората сесия на Втория конгрес на АБВ.

„Още сега искам да разсея внушенията, които някои имат. Радикализацията на идеите не означава залитане крайно в ляво“, каза той и отчете, че радикализацията не означава популизъм и обещания на едро.

Проданов коментира, че от самото начало силата на АБВ е в това, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят. Според него трябва да се поговори за това какъв тип организация ще бъде АБВ оттук нататък.

„В организационно отношение постигнахме много. Променената ситуация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие“, заяви Проданов. „Мисля, че много сериозно трябва да мислим за електронни допитвания до членската маса, до симпатизантите ни“, каза още той.

По думите му АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство. Според него не бива да има коалиция нито явна, нито тайна с ГЕРБ. „В никакъв случай не искам това да звучи като заявка за вечна опозиция“, каза той и посочи, че всяка партия се стреми да бъде във властта, но това не може да става на всяка цена.

Проданов посочи, че консолидацията в ляво трябва да продължи. Според него водещи трябва да бъдат принципите. По думите му АБВ ще търси партньори в левия и центристкия спектър.э

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *