Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Майка и дъщеря умряха от сту4

Майка и дъщеря бяха открити мъртви в дома им в Благоевград. Сигналът е подаден от кв. „Старо Струмско”. Съседи забелязали, че лампата в къщата свети от една седмица, а жените – и двете с психични проблеми, не излизат навън. Полицаите намерили труповете на двете жени – майката на около 67 г. и 31-годишната й дъщеря.

„Трагедията е огромна, всички социални работници познаваме майката и дъщерята и сме в шок. Ако дъщерята бе в социален център, можеше да не се стигне до тази трагедия“, каза директорът на „Социално подпомагане“ в Благоевград Александър Балев по повод смъртта им. 67-годишната Николинка и 31-годишната й дъщеря инвалид Илияна бяха намерени мъртви в дома им в събота.

Съседка забелязала, че прозорецът на една от стаите е отворен, лампата светела през деня и надникнала. Видяла двете жени мъртви на пода и подала сигнал в полицията. Пристигналите на място криминалисти и лекари установили, че по телата на жените няма следи от насилие. Двете били мъртви поне от седмица. Първо е починала майката от инфаркт, а след това и дъщеря й, която е неподвижна и не говори. Най-вероятно тя е починала от студ и глад, защото не е могла сама да се обслужва.

Вероятно се е опитвала да пълзи по пода, може би и тя е открехнала прозореца, който останал отворен и студът е вледенил стаята.

През 2015 г. е била издадена заповед за настаняване на дъщерята в социален център за лица с физически увреждания в кв. Струмско и е била там известно време. За Коледните празници майка й я взела вкъщи. В началото на 2016 г. е трябвало да я върне обратно, но тя отказала и поискала да ползва полагаемия се по закон тримесечен отпуск. В началото на април срокът изтекъл и Николинка декларирала, че не желае да връща дъщеря си в социалния дом и ще се грижи сама за нея.

„Не правим принудително настаняване при ползването на социални услуги. Основно е правото на личен избор. Майката е определена за настойник и тя е взела това решение. Решила е, че може сама да се справя“, допълни Балев. В началото на зимата, преди около месец и половина двете са били посетени от социален работник, който отново приканил майката да остави дъщеря си в социалния център за настаняване, защото това би било по-добър вариант. Предоставили й документи, които да подпише, ако е съгласна, но тя отново отказала. Тогава социалните са разяснили как Николинка да си вземе хранителните помощи от БЧК, получила е и дърва за отопление.

Пред къщата има нацепени дърва и кофички с кисело мляко, което показва, че двете жени не са студували и гладували. Смъртта на майката обаче е довела до невъзможност на дъщерята да оцелее сама. До 2-годишната си възраст Илияна се развивала като нормално дете. Тогава й поставили ваксина, която я инвалидизирала за цял живот. Получавала е социални и енергийни помощи. Бащата е починал преди много години. Майката и дъщерята са живели в мизерни условия. Къщичката им няма вътрешна тоалетна и баня, стаите са с разхвърляни дрехи, коридорът се ползвал за кухня. Преди време е сменена дограмата на прозорците и вратата.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *