Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

ГЕРБ иска коалиция с Реформаторите след изборите

Коалиционни партньори на ГЕРБ трябва да са партии от семейството на ЕНП, каза във Варна Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на партията и зам. министър-председател по коалиционната политика в оставка. Тя уточни, че това е нейна лична позиция, която е изразила и при попълването на вътрешнопартийното допитване, което тече в момента. Бъчварова не изключи 100% и възможни други варианти на съвместно управление на ГЕРБ с други партии след бъдещите парламентарни избори.

Освен ГЕРБ членове на Европейската народна партия (ЕНП) са Съюз на демократичните сили (СДС), Движение „България на гражданите“ (ДБГ), Демократическа партия (ДП) и „Демократи за силна България“ (ДСБ). СДС и ДБГ в момента са в коалицията Реформаторски блок (РБ).

„Теоретично е възможно да се коалираме отново с РБ. Не е без значение в какъв състав ще се яви РБ на изборите, там нещата са динамични, както и с какви цели и принципи“, каза друг вицепремиер в оставка, Томислав Дончев, по „Канал 3“. „Българското общество е до голяма степен разделено, има различни политически настроения. Въпреки самочувствието на най-голямата и най-силна политическа сила, напълно е възможно да се мисли за някакъв коалиционен формат“, каза Дончев за анкетата сред членовете на ГЕРБ за това с кои партии биха искали да бъдат в коалиция и с кои не. Той смята, че ще бъде честно да се изчистят тези въпроси преди предстоящите избори.

Дончев смята, че „коалиция с БСП звучи изкусително, но не виждам потенциал за съгласие по темите за данъчната система, за ролята на държавата в икономиката, за технологията на политиката и за енергийните проекти“. Той обърна внимание, че където в Европа се прибягва до такъв вариант, за да се опонира на появилите се несистемни играчи с популистки профил това много често води до нова енергия именно в популистките партии.

„На избори се явяваме сами. Не търсим предизборни коалиции“, каза още Томислав Дончев.

Финансовият министър в оставка Владислав Горанов смята, че е по-добре да има избори „до дупка“, отколкото безпринципни коалиции, които раждат слаба и лесна за манипулиране изпълнителна власт. Попитан дали е възможно партньорство с БСП Горанов заяви, че подобни политически „Франкенщайн коалиции“ нямат място, освен това министърът допълни, че не вижда политическа рационалност в съществуването им. Горанов смята, че за ГЕРБ коалиция с ДПС не стои на дневен ред, и посочи, че не трябва етническите въпроси да се използват за идеологически цели.

Според Горанов, за да има стабилно управление, е нужна доктрина, около която да се обединят политическите субекти. Сред основните въпроси той открои запазването на сегашния данъчен модел и ролята на държавата в икономиката. Коалиция би била оправдана при извънредни обстоятелства, засягащи сигурността на страната, каквито сега няма, допълни Горанов. Той посочи като възможни партньорства с партии, които имат евро-атлантическа ориентации в политическия спектър център-дясно.

Ръководството на СДС също е подготвило анкета, която ще получат всички членове на Националния съвет на партията който ще се проведе във вторник. Въпросът в анкетата ще бъде как СДС да се яви на предсрочните парламентарни избори. Освен посочените в анкетата формати членовете на НС ще имат възможност да впишат и други партии или коалиции от дясното пространство, които да бъдат партньори на СДС за предстоящите избори.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *