Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Заловиха атентатора от клуб „Рейна“

Терористът Абдулгадир Машарипов оказал съпротива при арестуването му от турската полиция нощес, предаде БТА.
На разпространени негови снимки след ареста тениската му е в кръв, а по лицето му има синини и кръвоизливи.

Роденият в Узбекистан Машарипов бе издирван за убийството на 39 души в новогодишната нощ в модерния клуб „Реина“ в Истанбул. Освен това 70 души бяха ранени, когато нападателят откри огън с автомат в пълната дискотека на брега на Босфора.

Машарипов бе заловен жив в спецоперация в район Есенюрт, в европейската част на Истанбул. Той се укривал в жилищен комплекс, в апартамент, нает от негов познат от Киргизстан.

Арестът е извършен малко след полунощ (малко преди полунощ българско време).

В апартамента убиецът пристигнал преди 3 дни според полицията. Заедно с него били арестувани още 4-ма души, сред които и жени. Синът на терориста, на 4,5 години, също бил с него.

Търсенето на атентатора е било концентрирано основно в Истанбул, тъй като органите на реда разполагали с информация, че той не е напускал града.

Турски телевизионни канали излъчиха кадри, на които се вижда как полицаите отвеждат заловения убиец.Той е бил закаран в Дирекцията по сигурността в Истанбул за разпит.

Машарипов, който дошъл в Турция от Сирия, ще бъде подложен и на медицински преглед.

Операцията на турската полиция е оценявана като голям успех. Коментира се, че досега нямало случай, при който да е бил заловен жив джихадист, извършил терористичен акт.

Вероятно в близките дни ще станат ясни отговорите на редица въпроси – как убиецът е успял да влезе в клуба и да избяга след това, кои са му помагащите и какви връзки е имал той с терористични групировки.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *