Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Плевнелиев: Срещу мен воюваха мрежи на ДС, руски тролове и политици от „петата колона“

„Воюваха (срещу Росен Плевнелиев – бел.ред.) всякакви мрежи на агенти на Държавна сигурност, които ме мразеха заради това, че аз съм първият президент, който се противопостави и не назначих нито един агент на ДС, воюваха срещу мен всякакви руски тролове и политици от „петата колона“ в България заради моите принципни позиции за Украйна, (…), воюваха Станишев, Местан и Орешарски тогава, когато аз снех доверието си и ги посочих точно в това студио след един акт на висше задкулисие в държавата (назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – бел.ред.).“ Това каза президентът Росен Плевнелиев в предаването „Панорама“ на БНТ на въпрос кой е воювал срещу него.

Той посочи, че по времето на Орешарски е бил обект на тежки данъчни проверки, които не са открили никакви нередности, а резултатът е, „че аз мога да спя спокойно“. „Видях много атаки срещу себе си, но търпението е добър съветник“, посочи държавният глава.

На въпрос от коя критика срещу него го е заболяло най-много, той отговори: „От тази, че разделям нацията“ и без да назове името на депутата от ДПС Делян Пеевски посочи, че тази критика е тръгнала „в този момент, в който свалих доверието си във връзка с едно задкулисно назначение“. „Аз бях единственият политик, който зае позиция в този ден. Апелирах Народното събрание да преразгледа назначението. Часове след това започнаха – офшорки, пари, за да си купи къща в Гърция, любовници…“, изброи Плевнелиев.

По темата за Русия

„Когато става въпрос за Русия, българите мислят по-скоро емоционално, отколкото рационално. Моята позиция не беше срещу Русия, моята позиция беше „за“. „За“ мир“, заяви президентът и продължи: „За да има мир, трябва да има правила, които важат за всички. Ако някой нарушава правилата, това не работи за мир. Ако най-силната нация в света, или една от най-силните и с най-силния ядрен арсенал, дестабилизира съседите си, окупира съседите си, това не работи за мир. Най-силните трябва да са пример за по-слабите.“

Той посочи, че е бил разбран от много българи, макар и не от всички и призна, че с тази позиция му е бил по-лесно разбиран извън страната, отколкото във вътрешнополитически план. „Отстоявах ясна позиция в подкрепа на върховенството на закона“, добави Плевнелиев.

В последното си интервю като държавен глава той заяви, че си тръгва с високо вдигната глава след труден, но успешен мандат, който е бил белязан от рекордно много кризи – външни и вътрешни. „Вярвам, държах държавното кормило, плувахме в океан от нестабилност добре, България днес стои добре“, е мнението на Плевнелиев.

За президента Радев

„Искрено желая на президента Радев и той да си тръгне от президентската институция след 5 години с чувство на удовлетвореност“, каза още той. Президентът каза, че няма да коментира речта на Радев след полагането на клетвата му, но посочи, че я е чул внимателно.

„Чухме тежки думи за справедливост и съдебна реформа например, но само след седмица президентът Радев ще поеме цялата власт в България. Той ще назначи служебно правителство и по това кой ще назначи за служебен правосъден министър, ще стане ясно каква реформа ще се търси. По това кой ще назначи за служебен премиер ще стане ясно в коя посока той ще отваря врати“, посочи Плевнелиев.

Той посочи, че иска да види програма, плана за действие и принципите на служебното правителство.Добави, че през 2013 г. е бил в сходна на Радев ситуация и увери, че винаги е на разположение на бъдещия президент за разговори.

Защо Плевнелиев така и не посети Македония

Попитан защо нито веднъж по време на мандата си не е имал посещение в Македония, Плевнелиев посочи манипулирането на историята и политиката спрямо България на съседната страна. Увери, че решението е внимателно обмислено и съгласувано с Министерството на външните работи.

„Да, Македония трябва да влезе в ЕС и това е кауза за България, но не и Македонизмът. Македонизмът е една идеология, която е не само антибългарска, тя е антидемократична, манипулация на историята, създава напрежение между бъдещите поколения“, каза държавният глава. „За да бъдат братя и да има мир, манипулираната история не работи, заметената история, в която България е удобният фашист, враг, не работи“, заяви той. Добави, че е задал в прав текст въпроса на македонския президент, защо Пиринският край е на триумфалната арка в Скопие.

„Предишният президент много се гордееше със своите безкрайно много срещи в Македония. Но това, което аз заварих, беше безкрайно много провокации, безкрайно хулене… и, да, аз промених политиката на България към Македония. Казах, че тя няма да бъде романтична, а прагматична. Посочих проблема“, заяви Плевнелиев. Той посочи, че е назовал проблема и пред чужди държавни лидери и макар в началото да е било трудно, ги е убедил в правотата си.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *