Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Изборът на редактора Най-четени

По-сериозните санкции на пътя влизат в сила от днес

Промените в Закона за движение по пътищата, които предвиждат по-сериозно санкции при шофирането след употреба на алкохол и без книжка, превишаване на скоростта и криминализираха участието в незаконни автомобилни състезания влизат в сила от днес. Те въвеждат и няколко нови момента, като дерегистрацията на автомобила, когато е шофиран от собственика му след употреба на алкохол, без книжка или при отказ от съдействие на компетентните институции.

Освен това новите шофьори ще разполагат с 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите до 39 ще им прибавят след придобиване на 24 месеца стаж. Глобата за неправилно паркиране пък ще бъде считана за връчена, след като се залепи на самото МПС.

С промените в Закона за движение по пътищата двойно се увеличиха санкциите за движение с превишена скорост с над 30 км/ч в населените места и извън тях. В момента от пътната полиция разполагат с 25 стационарни и 148 мобилни уреда за засичане на превишената скорост. Не всички от тях обаче са изправни.

Остава изискването навсякъде, където се извършва контрол за скоростта, да има съответните знаци. Засечено нарушение с техническо средство, на неозначено място, може да се обжалва и ще падне в съда.

Седналите зад волана, след употреба на алкохол, ще плащат повече, а регистрационните номера, на управляваните от тях коли, ще се свалят за срок от шест месеца до една година. Връщането на пътя на подобни превозни средства ще става след минаване по същите процедури, като първата регистрация в КАТ. Въвежда се и глоба от 100 до 300 лева и за собствениците на автомобили, които ги дават на хора без книжка, или такива, които са пили.

Сериозно скочи и санкцията за водачите, които карат в насрещното по автомагистрала или скоростен път. При първо подобно нарушение, те ще остават без книжка за 3 месеца и ще трябва да платят глоба от 1000 лв. Ако провинението се повтори, санкцията е вече половин година без право да се управлява МПС и 4000 лева.

Участниците или организатори на нерегламентирани състезания по пътищата за обществено ползване ще бъдат глобени 3000 лева и ще са без книжка за една година. За повторно нарушение, наказанието е отнемане на книжката за срок от 3 години и глоба 5000 лева.

Предвид сезона важна новост е в периода от ноември до март, превозните средства да са със зимни гуми, или други, но с размер на грайфера поне 4 мм.

До няколко дни влизат в сила и приети тази седмица промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат отнемане на книжката за до три месеца и глоба до 1000 лева за водачите, които влизат във временно затворени участъци при лоши метеорологични условия, нарушавайки указанията на МВР и указателните знаци за забрана.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *