Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Последни новини

Половината държавни пътища са в лошо състояние, каза регионалният министър

Половината от републиканските пътища – 10 хиляди км, са в лошо състояние. Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова пред в коментар за спешното „закърпване“ на дупките, които се отвориха по магистрали и първокласни пътища след падналия сняг.

„За съжаление пак ще трябва да се правят кръпки, защото нуждите са огромни. 20 хил. км са държавните пътища, от тях около 10 хил. км са в лошо състояние. Ние ремонтирахме около 3 хил. км, инвестирахме, освен приходите от винетки, допълнително от бюджета дадохме и тази година 150 млн.“, каза Павлова. Тя посочи, че на местата, където от години не е правен основен ремонт, е неизбежно да се отварят дупки и резултатът е „кръпки върху кръпки“. Павлова добави, че в участъците, където е правена пълна рехабилитация, сега няма проблеми.

„Стандартите и нормите в Европа са на 7 години пълно преасфалтиране, ако искаме да не се случва това. При нас в България 7-годишни пътища се водят нови“, добави Павлова. Тя добави, че в момента дупките се запълват със студена асфалтова смес, която е временна, а напролет предстоят по-сериозни ремонти.

Регионалният министър коментира обвинения, че има некачествено изпълнени санирания по програмата за енергийна ефективност. Тя посочи, че има гаранционен период и където има проблеми, строителят е длъжен да поправи пропуските, но заяви, че упреците са част от предизборната компроматна война.

По повод информация на в. „Сега“, че „безплатното“ саниране излиза по над 17 хил. лева на апартамент, тя каза, че в случая не става въпрос само за изолация и смяна на дограма, а за цялостни ремонти на сградите, включващи и покриви, подпокривни пространства и др. „Такъв тип сравнения са излишни. Ако трябва да го направим на парче – да сменим дограмата и да оставим течащия покрив, какъв ще е ефектът? Дори да излиза по-скъпо, то си заслужава“, каза Павлова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *