21.07.2024

Имиграцията в Швейцария намалява трета поредна година

емигранти

Миналата година е третата подред с регистриран спад на имиграцията в Швейцария, сочат огласени днес данни на държавния секретариат по миграцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Според тях през 2016 г. в страната са влезли около 143 100 мигранти, което е с 5 на сто по-малко от предходната 2015 г. Напуснали са около 78 хиляди чужденци, което е ръст от 5,6 процента.

Това означава, че нетната имиграция в Швейцария миналата година е възлязла на около 60 хиляди човека, спад с повече от 15 на сто спрямо 2015 г. През миналата година в Швейцария са пребивавали над два милиона чужденци, от които 70 на сто са от държави от ЕС или ЕФТА (Исландия, Лихтенщайн или Норвегия).

Населението на конфедерацията възлиза на около 8,4 милиона общо, отбеляза Ройтерс. Агенцията припомни, че миналия месец швейцарският парламент разгневи Европейската комисия, след като въведе система, която предоставя преференции на местни безработни при наемането на работа, вместо да приеме квоти за имигранти. Отношенията между ЕС и Швейцария могат да бъдат показател за това какво може да очаква Великобритания в преговорите си за условията при раздялата си с ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *