Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Любопитно Най-четени Общество

Наргилето изобщо не е безопасно

Специалисти предупреждават, че пушенето на наргиле е вредно, колкото цигарите. Наргилето може да навреди не само на белия дроб, но и на сърдечно-съдовата система, щитовидната жлеза и целия човешки организъм, предупреждават експертите, цитирани от БНТ.

Все повече деца активно се възползват от ароматния начин на пушене, мислейки, че не е толкова вредно, колкото цигарите, показва статистиката.

Въпреки забраните в някои от специализираните заведения за пушене на наргиле допускат деца под 16 години. Криминалисти пък преди време алармираха, че младежи масово смесват ароматния тютюн с марихуана.

Тийнейджъри в средата на този месец неволно подпалиха столично заведение, след като изпуснаха лулата и въглена на наргилето.

Кога и къде точно се „ражда“ екзотичното устройство няма данни. Някои изследователи смятат, че наргилето започва дългия си живот от Индия, откъдето бързо се разпространява в мюсюлманския свят. То е известно още като водна лула.

Няколко са версиите за произхода на наргилето – южноамериканска, африканска, японска, азиатска и дори европейка.

В началото то се появило там, където имало билки, треви, листа и корени, които можели да се пушат и имали лековити свойства или замайващ ефект.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *