Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Герджиков: В България е дошло време за помирение

Никак не е просто да се управлява държава, в която омразата и противопоставянето са на власт. Това обяви служебният премиер Огнян Герджиков в предаването „Панорама“ по БНТ, чието правителство днес встъпи в длъжност.

Той сподели, че този проблем много го гнети. „Дошло е време за помирение. Противопоставянето не е градивно“, посочи той и каза, че това помирение трябва да се прави с повече интелигентност.

На въпрос защо е поел поста той обясни, че доверието много тежи, а президентът Румен Радев му гласувал много високо доверие и е много тежко човек да не поеме тежкия кръст. „Не ми беше леко да приема, защото съм й ял попарата на политиката, но когато ти дават такова доверие, е безотговорно да откажеш“, разказа той.

Сподели, че има някои добри идеи, а те могат да се реализират като имаш власт. Една от тях била да подкрепи инициативата на Българската стопанска камара (където от няколко дни на поста заместник-председател застана предишният вицепрезидент Маргарита Попова – бел. ред.) да се подпомогне дребния и средния бизнес. Той трябва да се подпомага, едрият сам се грижи за себе си, посочи Герджиков. Каза, че малките и средните фирми са мачкани от бюрокрация и множество такси, а това може да се регулира с подзаконови нормативни актове, за което не е нужно наличието на действащо Народно събрание.

В отговор на въпрос обясни, че министрите са номинация на държавния глава и че той самият е познавал едва няколко от тях допреди три дни, когато е научил имената им. Оценката му е, че съставът на правителството е предимно експертен и едва няколко от членовете му са се докосвали преди до политиката.

„За мен това е много добър екип, защото са хора експерти и съм обнадежден, дано не съм прекален оптимист“, коментира Герджиков.

Както и по-рано през деня, когато поемаше поста от Бойко Борисов, Герджиков каза, че дейността на предходното правителство ще се ревизира по министерство като не очаква да се открият скелети по гардеробите, но ако това стане, ще бъдат извадени.

Разбра се от думите му, че конкретно в сферата на здравеопазването служебният министър Илко Семерджиев ще предложи по-значими промени.

Очевидно, че ще има промени и има нужда от много сериозни промени. Здравната система е много болна. Тя принуждава и честните лекари да злоупотребяват, за да оцелеят, обясни той като добави, че това правителство няма време за големи промени, но може поне да се постави началото.

По въпроса за организацията на предстоящите предсрочни избори Герджиков каза, че се надява правителството да успее максимално честни и демократични избори и че е обнадежден от личността на служебния вътрешен министър, който ще има голяма роля в този процес. Той изрази известно притеснение за това, че подготовката за българското председателство на ЕС изостава, а работата по нея е втората основна задача на служебния кабинет.

Служебният премиер определи като непосилно задължението за предстоящите избори да се купят 12 500 машини за гласуване и посочи, че вероятно ще се търси тълкуване на закона. Тук той цитира на латински принцип в правото, който прави незадължителен ангажимент, който е неизпълним.

Призна, че не е успял да прочете все още евродоклада за правосъдието, но смята да го направи и обсъди с ресорния министър и каквото може в мандата на това правителство да се направи, за да има крачка напред. В отговор на въпрос отказа да заеме позиция по противоборствата в съдебната система, но посочи, че не трябва да се слага петно върху цялата система, защото има честни съдии, които са много претоварени, а си вършат съвестно работата.

Човек не може да остане напълно неутрален, но не може да се гледа на нашето правителство като реваншистко. Трябва да се намери баланс, каза Герджиков в отговор на въпрос дали ще следва политика на неутралност.

Не съм специалист по мафиите, говори се, че има, посочи още той и допълни, че ако усети някаква форма на задкулисие, няма да си затваря очите.

Каза още, че се прецени индивидуално работата на областните управители и от тях ще бъдат сменени тези, които не си вършат работата или се заиграват с партии.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *