Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени

Спортният съд в Лозана отмени глобата от 500 хил. долара на федерацията по щанги

Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени глобата от 500 хил. долара, наложена на Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ) от международната федерация (IWF).

Глобата дойде след допинг скандала от март 2015 г., когато целият национален отбор беше хванат със станозолол. От българската федерация обжалваха с твърдението, че федерацията, треньорите и 11-те състезатели нямат вина.

„Решението на КАС доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно приети са аргументите на адвокат Радостин Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението“, се казва в сайта на БФВТ.

Българската федерация посочва, че е първата, успяла да отмени решение на IWF за огромна финансова санкция.

„Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допинг случая от март. Вместо регламентираните в правилника четири години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно девет месеца и 18 месеца“, допълват от българската федерация.

Миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие в олимпийските игри в Рио де Жанейро. Последва ново налагане на глобата и ново обжалване на България.

„Повторното решение на КАС е нов категоричен сигнал от най-авторитетната правна институция в спорта, че вината е извън нас“, заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.

„Отсъждането на Международния арбитраж е изключително ценно за българските щанги не само във финансов, но и в морален аспект. С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън компетенцията на спортисти и треньори и БФВТ и да защитим състезатели и наставници. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус“, добави Колев.

Същевременно президентът на БФВТ отново напомни, че неприятният случай от последните години е повод да се засили контролът от всички държавни институции и спортни организации по отношение на употребяваните добавки и медикаменти. „Ние сме в непрекъснат контакт с Международната федерация и работим съвместно с президента й Тамаш Аян за да сведем до минимум употребата на забранени медикаменти в спорта. Нека всички бъдем по-внимателни и взискателни към производители и търговци, за да може с общи усилия да предотвратим подобни казуси, в които състезатели, треньори страдат заради чужда небрежност,“ каза още Неделчо Колев

„Ще е изключителен прецедент в международното право ако Световната федерация направи опит отново да накаже българската федерация,“ смята адвокат Василев, който пое отскоро делото, след като преди това друга наша кантора бе ангажирана със случая.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *