Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Тръмп затвори за 120 дни границите на САЩ за бежанци

резидентът на САЩ Доналд Тръмп подписа няколко нареждания, с които затваря границите на страната за бежанци за срок от 4 месеца и замразява за 3 месеца влизането на граждани на 6 предимно мюсюлмански държави от Близкия Изток и Африка. По думите му една от основните цели е „да държим радикалните ислямски терористи далеч от САЩ“.

Подписването на заповедите стана в Пентагона, където президентът бе по повод встъпването в длъжност на новия министър на отбраната Джеймс Матис. По този начин Тръмп изпълнява поредното си предизборно обещание и задейства това, за което медиите писаха по-рано през седмицата.

„Предприемам нови мерки за проверка на влизащите в САЩ, за да държа радикалните ислямски терористи извън САЩ. Искаме да допускаме единствено онези, които ще подкрепят страната ни и силно ще обичат нашия народ“, заяви той.

Според текста на президентските решения:

– Бежанците от Сирия се спират, докато не се направят значитени промени. Отпаднало е споменаването на създаването на „зони за сигурност“ в Сирия, за което се съобщаваше ,че присъства в работния вариант.

– За 90 дни се замразява влизането от Ирак, Сирия и „райони, създаващи загриженост“. Според източници от Белия дом става дума за Иран, Либия, Сомалия, Судан и Йемен.

– В бъдещите молби за убежище ще се дава предимство на хората, преследвани по религиозни причини, но единствено, ако са част от религиозно малцинство в собствената си страна. В телевизионно иннетрюв петък Тръмп каза, че би трявало да се дава в бъдеще сред сирийците, кандидатстващи за убежище, да се дава приоритет на християните. Това може да предизвика вълна от съдебни жалби, че се проявява дискриминация по религиозен признак.

– За 2017г. се въвежда предел за приемане на 50 000 бежанци, което е повече от два пъти по-малко от бежаците, приети в последната година на президента Барак Обама.

– Ще се потърси възможност щатски и местни власти да имат думата дали да позволят бежанци да живеят на тяхна територия, това е реверанс към несъгласието на някои части от САЩ с програмата за преместване на бежанци от федералните власти.

– Във въпросниците за желаещите да имигрират в САЩ ще се добавят въпроси „за оценка на това колко е вероятно кандидатът да стане член на обществото, който ще допринася положително за него“.
– Други мерки предвиждат задълбочена ревизия на информацията, която се изисква от всички държави, за да бъде одобрена молбата за виза; тази нова информация ще разшири часивите с данни на имиграционните и визови служби.

– Преглед на визовите схеми между държавите, за да се гарантира, че те са „наистина реципрочни“ за американските граждани.

– Прекратяване на програмата, позволяваща на консулските служби да правят изключения от изискването за личен разговор с кандидата за виза. Тази програма се използва, например, при молба за подновяване на временна виза, подадена в рамките на една година преди изтичането ѝ.

Реализирането на тези мерки ще направи дори рутинните процедури за получаване на виза по-сложни и бавни. Значително по-голяма група кандидати няма да могат да се справят сами с попълването на документи и процедурите, а ще се нуждаят от помощ от посредници. За да не се задръстят с опашки консулските служби в чужбина, ще се наложи наемането на нови служители.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *