Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Свят

Над 50 000 румънци отново протестираха в защита на борбата с корупцията

Десетки хиляди румънци отново излязоха на протест срещу планирана от управляващото лявоцентристко правителство законова поправка, декриминализираща определени корупционни престъпления и амнистия чрез укази, което може да подкопае борбата с корупцията.

Според полицията около 50 000 са били протестиращите само в столицата Букурещ, а демонстрации имаше и в други градове. В студената вечер множеството се събра на централния площат и премина в шествие пред министерството на правосъдието, офиса на обмудсмана и сградата на Министерския съвет.

Срещу подготвяната промяна се изказаха президентат Клаус Йоханис, главният прокурор, Върховният съд, специалният прокурор за борба с корупцията, дипломати и правозащитни организации.

Властите искат да декриминализират злоупотреба с власт, причинила щети под 48 000 евро. Но този корупционен метод е обект на една трета от разследванията. Лидерът на социалистите Ливиу Драгня в момента е обвинеям в такъв съдебен процес, след като вече има двугодишна условна присъда затвор за манипулиране на гласуването при референдум от 2012г.

Малобройни протести имаше и в няколко столици в Европейския съюз. В петък президентът Йоханис заяви, че в телефонен разговор по нейна инициатива е изразила загриженост „определени предприети стъпки да не попречат на борбата с корупцията в Румъния“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *