Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Най-четени

Чуждите туристи през 2016 г. се оказаха по-малко от очакваното

Чужденците, посетили България с цел почивка и екскурзия през 2016 г., според официалната статистика са далеч по-малко от експертните оценки на Министерството на туризма, се вижда от данните.

Според министъра на туризма в кабинета „Борисов 2“ Николина Ангелкова през миналата година България е приела повече чужди туристи, отколкото е собственото й население – около 8 млн. души. Според данните на статистическия институт броят на туристите действително е рекорден от 2008 г. насам, но далеч под това число.
Ако обаче се отчитат и чужденците, пристигнали с други цели (на гости, на културни и спортни мероприятия, на обучение и в командировка) тогава прогнозата на министерството е надхвърлена – те, заедно с дошлите на почивка и екскурзия, са общо 8.9 млн. души.

До този момент в страната няма единна система за туристическа информация, която да покаже действителните данни за нощувките в хотелите.

От месечните данните на НСИ, базирани на информация от МВР и собствени извадкови изследвания на граничните пунктове, се разбира, че през 2016 г. страната е посетена от 5.1 млн. чужденци с цел почивка и екскурзия. Най-силни са били месеците юли и август, когато България е приела съответно 1.09 млн. и 1.1 млн. гости от чужбина.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *