Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Напаст от лисици в Съединение

Напаст от изгладнели в студовете и дебелия сняг лисици сполетя близкия до Пловдив град Съединение. Зверовете нападат всяка нощ и отнасят кокошки, пилета, пуйки, патици и зайци. Местните хора не могат да опазят животните си и са в паника от набезите. “Станахме като в Лондон. Лисиците се разхождат свободно по улиците. Не можем да ги убием, тъй като стрелбата в населено място е забранена”, разказа пред “24 часа” шефът на ловната дружинка в Съединение Гено Чобанов.

В полетата край Съединение са се навъдили глутници от чакали и те са прогонили лисиците към града, обясни шефът на ловната дружинка. Така лисиците се принудили да започнат да търсят храна в дворовете в Съединение. Част от тях си направили бърлоги в изоставени къщи в покрайнините на града и през нощта излизат от скривалищата си и атакуват курниците.

На нощ жертва стават по 30-40 домашни птици. Местните се спасяват кой както може – заключват птиците си в килери или са ги преместили на терасите си. Най-малките пернати се отглеждат в кашони в жилищата. “Ако така продължава, ще останем без жива стока”, притеснен е Чобанов. По думите му единственото спасение са телени заграждения и затваряне на пернатите.

Ловците в Съединение настояват държавата да започне избиване на чакалите, които унишожават полезния дивеч. Напаст от лисици в Съединение, на нощ душат по 40 кокошки Ловците нямали право да ги убият, докато са в града Местните са успели дори да снимат бродещите в града лисици.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *