Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Плащат транспорта на повече пътуващи учители

Допълнителни пари за транспорт ще получат и учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, което е по-голямо от селището, в което живеят. Това съобщават от Министерство на образованието и науката (МОН).

От ведомството уточняват, че има условие средствата да идват от бюджета на съответното училище. Предоставянето на допълнителни средства е предвидено в анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от 16 декември 2016 година.

Припомняме, че в края на декември стана ясно, че учителите, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще могат да си получават обратно от образователното министерство парите, които харчат за транспорт и наем. Средствата ще им се възстановяват от бюджета, а направените разходи ще трябва да се доказват с документи и фактури.

От МОН тази сутрин разпространиха информация, в която обясняват, че Законът за предучилищното и училищното образование предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. На 16 януари просветното ведомство е приело Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители.

50 % от детските градини и над 45 % от училищата в страната попадат в този обхват. 75 % от пътуващите педагози работят в тях.

По преценка на директора ще се възстановяват разходите на останалите 25 % от учителите, които работят извън селището, в което живеят. Това ще става, ако училищната каса разполага с достатъчно пари, уточняват от МОН.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *