Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Сводник и двама полицаи от Благоевград отиват на съд

Сводник и двама полицейски служители се изправят на подсъдимата скамейка. Двамата са обвинени за трафик на жени, лично укривателство и издаване на служебна тайна, съобщиха от прокуратурата.

Районна прокуратура – Благоевград предаде на съд Мартин Ф. (Мартин Филипов – Дебелия) за трафик на хора с цел сексуална експлоатация и склоняване към проституция. Тя е извършена в условията на опасен рецидив.

Полицаят Петър Кънев, който по време на ареста е бил шеф на местното звено за борба с организираната престъпност, е обвинен за осуетяване на наказателно преследване спрямо криминално проявено лице. Кварталният инспектор Стефан Филипов е обвинен за лично укривателство и за разкриване на служебна тайна.

Обвиняемият Мартин Ф., известен с прякора „Мартин Дебелия“, е многократно осъждан за престъпления от общ характер. Той има присъди, включително“Лишаване от свобода“, както в България, така и във Франция като лидер на организирана престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

Петър К. е изпълнявал длъжността разузнавач в сектор „Борба с организирана престъпност“ Благоевград. През септември 2015 г. свидетелката С. Г. се свързала със Стефан Филипов, в качеството му на полицейски служител, с молба за съдействие за регистриране и разкриване на престъпление, извършено спрямо нея от Мартин Ф.

По време на срещата жената предоставила написана от нея жалба, медицинско удостоверение за получени телесни наранявания и снимки. Причина за агресивното отношение свидетелката обяснила с нейния отказ да осъществи полов акт с Мартин Филипов.

Вместо да изпълни задълженията си по служба и да предприеме действия по отработване на сигнала, Стефан Филипов не само, че не го е регистрирал, а скрил предоставените му от пострадалата жена документи.

Не след дълго той отново се срещнал с нея и започнал да я убеждава да оттегли жалбата си (която впрочем не била дори регистрирана), тъй като по негови думи въпросното лице „има много пари, ще си хване адвокат от София, ще си оправи нещата и ще я съсипе“.

С.Г. осъзнала, че няма да получи дължимото й отношение и защита като пострадало лице и че Мартин Филипов е покровителстван от полицейския инспектор.

„През следващите месеци обвиняемият Мартин Ф. набирал и настанявал в квартира и в хотелски комплекс в Благоевград жени с цел използване за развратни действия – предлагане и предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане – проституция.
За целта той прилагал различни похвати – от психическо въздействие до физическо насилие, отправяне на заплахи, закани за саморазправа, мотивиране и обещаване на облаги, демонстрация на близост и закрила от страна на полицейски служители“, пише в документите на прокуратурата.

Сводникът експлоатирал пострадалите жени, поддържал и плащал обяви за предоставените от тях сексуални услуги, осигурявал им клиенти, изцяло ги контролирал. Той принуждавал жените да работят за него денонощно, като следвало да му дават половината от заработеното. Имало случаи на бягство на няколко момичета, но всеки път те били намирани и насилствено връщани да проституират.

Към април 2016 г. в 01 РУП Благоевград срещу Мартин Филипов постъпили жалби от жени за склоняване от него да проституират и отправяне на закани и заплахи. Пострадалите поискали намеса и защита от страна на полицията.

Обвиняемият Стефан Филипов разбрал по служебен път за депозираните жалби и направил ксерокопия на документи, свързани с тях. Той се срещнал с Мартин Ф. и не само го информирал подробно за подадените срещу него жалби, но и му предоставил копията с уговорка, след като се запознае със съдържанието им да ги изгори.

Сводникът поискал от Стефан Филипов да използва служебното си положение, за да не се образува наказателно производство срещу него, като обещал да го „почерпи“. На няколко пъти през периода полицейският инспектор ползвал безплатно сексуални услуги от жена, проституираща за Мартин Филипов.

През март 2016 г. Мартин Филипов заплашил със саморазправа друга пострадала от него жена – Т.Т. Той й заявил, че знае за подадената от нея жалба, като й показал копие на документа. Обвиняемият настоял да я оттегли, като убедил пострадалата, че има сериозни и близки контакти в полицията, поради което срещу него няма да се образува наказателно производство и я срещнал с кварталния.

Полицейският служител знаел, че момичето е склонявано да проституира, против волята й. В нарушение на службата, той собственоръчно написал на носения от него бял лист текста на молба за оттегляне на жалбата, която тя трябвало да препише и да внесе в деловодството на 01 РУП – Благоевград.

При тази среща между криминално проявения мъж и полицейския служител безпомощната жена се убедила, че незаконната дейност на сводника се протежирала от МВР, поради което изпълнила дадените й указания.

Докато била в деловодството жената била видимо притеснена, което било забелязано от инспектор в полицейското управление. Той се поинтересувал за причината, поради която тя оттегля жалбата си. Въпреки, че първоначално жената се притеснявала да сподели истината, в хода на разговора тя му разказала всичко.

Случаят бил докладван на Началника на 01 РУП Благоевград. Била възложена дисциплинарна проверка, а впоследствие образувано наказателно производство.

Стефан Ф. продължавал предупреждава лица от криминалния контингент за проверки, срещал се с тях, в нарушение на закона съхранявал лични документи на граждани.

След като Мартин Ф. получил призовка за явяване в РУП за даване на обяснения по случая, той се свързал с Петър К. за изясняване на причините, както и да го помоли да въздейства в качеството му на полицейски служител на Т. да оттегли подадената от нея жалба.

В тази връзка била проведена среща, на която Петър К. й обяснил, че „Мартин Дебелия“ трябва да бъде оставен на мира, защото „малко бил лежал по затворите, та още ще се занимават с него“. Той също така извикал адвокат, който уверил жената, че за нея няма да има негативни последици, свързани с ангажиране на наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

На 01 юни 2016 г. Мартин Ф., Стефан Ф. и Петър К. са арестувани по време на специализирана акция за трафик на жени и сводничество. След проведено досъдебно производство, на 30 януари 2017 г. Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт по делото.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *