Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес

От днес е възможно плащането на данъците и таксите към Столичната община

От днес (1 февруари) собствениците на недвижими имоти и автомобили в София могат да плащат местни данъци и такси за 2017 г.,съобщава зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от пресцентъра на общината. Плащането може да се извършва в данъчните отдели на районните администрации на Столична община, по банков път или през интернет страницата на общината.

До 10 дни от общините ще изпратят на гражданите съобщения за дължимите от тях суми. Пет процента отстъпка получават гражданите, които изплатят цялата сума от данъка за недвижимите имоти и автомобилите до 30 април. Подобно намаление не се предвижда за такса смет.

Изплащането на задълженията към общината на равни вноски се осъществява в следните срокове:

За имоти и автомобили данъците могат да се изплащат на две равни вноски, като срокът за първата е до 30 юни, а за втората до 31 октомври. Таксата за битови отпадъци може да се изплаща на 4 равни вноски, като сроковете за това са: до 30 април за първа вноска, 30 юни за втора, третата трябва да бъде платена до 30 септември, а четвъртата – до 30 ноември.

Плащането на данъците и таксите се извършва в данъчните отдели на районните администрации на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Друг възможен вариант е по банков път. Възможно е и заплащане през специална интернет страница на Столична община, откъдето могат да бъдат правени и справки за дължимите суми. За целта е необходимо гражданите да имат пин код, издаден от данъчните отдели на общината.

През 2017 г. Столичната община е предвидила да събере 623.5 млн. лв. от данъци и такси. Бюджетът на общината за тази година е 1.326 млрд. лева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *