20.07.2024

Над 10 000 котки кастрирани от “Четири лапи“ за 6 години в София

За 10 години поколението на една некастрирана женска котка може да достигне почти 50 000 животни.
Кастрирани котки в София

Докато според официални проучвания броят на бездомните кучета в София намалява с всяка изминала година, този на уличните и дворни котки остава неизвестен и има основателни предположения, че се увеличава. Притеснени от тази нова тенденция, още през 2011 г. от „Четири лапи“ стартират проект за безплатна кастрация на столичните бездомни котки, който се реализира в партньорство с част от най-големите клиники в града. До края на изминалата година по този проект са обработени 6127 писани, а ако към тях бъдат прибавени и кастрациите в клиниката на организацията в кв. Банкя, бройката нараства до 10797.
2017_02_01_cat_neutering_sofia_02
„Дори и за незапознатите е ясно, че популациите на уличните кучета и котки са като скачени съдове – ако първата започне да намалява, неминуемо ще се увеличи втората,“ обяснява директорът на „Четири лапи“ за България и ветеринарен лекар д-р Марина Иванова. „Разликата е в това, че котките имат много по-бърз цикъл на възпроизводство, а също така са много по-приспособими към условията на средата. За период от 10 години поколението само на една некастрирана котка може да достигне близо 50 000 животни.“

Тъй като програмата на Столична община не предвижда действия в насока намаляване на броя на уличните котки, с това се заемат специалистите на „Четири лапи“. Програмата на организацията е на принципа на купонната система – всеки желаещ да се погрижи за кастрацията на уличните или дворните котки, които обгрижва, може да получи след заявка талон за безплатна операция от офиса на фондацията и да го използва в една от осемте партньорски клиники. За шестте години откакто програмата съществува, от нея са се възползвали стотици доброволци и активни граждани. Всяка обработена котка също така се обезпаразитява и ваксинсира против бяс. За да бъде разпозната като кастрирана, върхът на едното ушенце лекичко се подрязва. През 2017 г. организацията предвижда да раздаде 1200 талона за безплатни кастрации на котки в София.
„Успехът на програмата ни се дължи на участието на стотици доброволци, които поемат ангажимента за залавянето и транспортирането на животните до клиниките,“ продължава д-р Иванова. „За шестте години, откакто програмата функционира, по наши съвсем груби сметки сме предотвратили появата на близо четвърт милион нежелани котета. Една част от тях щяха да оцелеят и да се адаптират към живота на улицата, но повечето щяха да станат жертва на болести, инциденти или човешка жестокост.“

В случаите, когато котките не са социални и не могат да бъдат заловени на ръка, съдействие оказва екип на „Четири лапи“, който транспортира животните за кастрация в клиниката на организацията в кв. Банкя. Подобни програми международната организация има и в други страни в Европа, където има скитащи котки – Австрия, Германия, Швейцария и Румъния.

Бояна Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *