Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Здраве Красота & Здраве Общество

Две поколения не са ваксинирани

Две поколения са изпуснати и въобще не са ваксинирани с определените ваксини. Това заяви министърът на здравеопазването Илко Семерджиев в сутрешния блок на Нова ТВ.

По отношение на търга с ваксините, обявен в последния ден от мандата на правителството на Бойко Борисов, д-р Семерджиев обясни, че е трябвало да бъде проведен още октомври месец 2016 г.

„Няма да спирам този търг, напротив ние сме изчерпали всички лимити на време. Ще се постарая да рационализирам по такъв начин преговорния процес, че ваксините да бъдат осигурени не само за тази година, но и да постигнем рамково споразумение за следващите две години“, коментира д-р Семерджиев.

„Ние поради този административен проблем имаме вече две поколения неваксинирани деца с определени ваксини. Трябва да наваксаме този проблем, тази година ще го направим“, увери той.

Той бе категоричен, че проблемът стои за цели две поколения деца, които по думите му „са изпуснати въобще“. Д-р Семерджиев увери, че ще помогнат и следващото правителство, да има сигурност за ваксините.

Д-р Семерджиев се обяви за връщане на договорното начало между НЗОК и Българския лекарски съюз. „Цялото лекарско съсловие поставя своите проблеми пред тези, които финансират медицинската помощ и в полза на пациентите и балансирайки взаимно интересите си да намират добрите решения“, каза още той.

По отношение на въведените лимити за болнична помощ, здравният министър заяви, че без законодателен орган, няма как да бъдат променени. Той ги определи като „блокиращо поведение“ за управителите на болниците.

„Тези лимити не могат да бъдат отменени. Трябва ни законодателен орган, за да отворим малко тази врата. Сега е нарушен достъпът до здравеопазване. Поради този факт за първи път в България се появи Централизирана листа на чакащите в НЗОК. Над 3 500 са чакащите в момента. Това са хора, които търсят неизчерпаните лимити по болниците и свободните легла“, поясни д-р Семерджиев.

Относно освобождаването на Иванка Кръстева от управителния съвет на НЗОК, д-р Семерджиев поясни, че няма пръст в това. „Аз не се бъркам в работата на НЗОК. Следващата седмица – това, което имам като правомощия е да предложа нов състав от държавната квота в Надзорния съвет, така че ще сменя тези, които вече не са зам.-министри и нямат право да бъдат държавна квота в надзора на касата“, поясни той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *