20.07.2024

катастрофа

9 са най-опасните пътища в България според анализ на МВР за 2016 г. От Пътна полиция вече разработват карта с участъците на смъртта, а целта е да се набележат мерки за намаляване на катастрофите. Магистрала “Хемус” е в челото на негативната класация с най-много ПТП-та – 266.

При тях обаче няма убити за разлика от 2015 г., когато само при верижната катастрофа в тунела на “Витиня” загинаха 3-ма. 19 са ранените за 2016 г. при 14 тежки катастрофи на магистралата. След “Хемус” в посока Велико Търново е най-смъртоносният участък. От Ябланица до разклона за Тетевен са загинали 8 души, 117 са ранени, а катастрофите са 139. По смъртност на второ място е злополучният път Русе-Бяла.

Там са убити 7 души и са ранени 89 при 246 катастрофи. Традиционно много са убитите и на отсечката Симитли-Кресна – 7. В дефилето са станали 60 пътни произшествия. На 15-те км от Варна до разклона за с. Аврен по пътя за Бургас са загинали 6 души, 50 са ранени, а катастрофите са 106. Отсечката между Пловдив и Карлово за първи път се появява в негативна класация. Там са убити 5-има души, 24 са ранени, а катастрофите са 67.

Същото се отнася и за Пловдив-Асеновград, където смъртта си са намерили 4-ма, а тежките инциденти са 67. Без трупове за 2016 г. са минали пътуванията по друг критичен участък – от Стара Загора до Казанлък, но катастрофите и ранените остават много, съответно 83 и 22. Същото се отнася и за 5-те км от Велико Търново до Дебелец, където са разклоните за Габрово, Стара Загора и Елена. В повечето случаи причината за инцидентите е високата скорост, сочат от Пътна полиция. На тези критични участъци ще се засили контролът с мобилни камери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *