Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора

Путин подписа закона за „Турски поток“

Руският президент Владимир Путин подписа днес закона за ратифициране на споразумението с Турция за газопровода Турски поток. Документът е публикуван в официалния интернет портал с правна информация, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Както посочи по-рано заместник-министърът на енергетиката Юрий Сентюрин, споразумението предвижда създаване на благоприятна нормативно-правна основа, включително данъчни и митнически режими за проектиране, строеж и експлоатация на газопровода.

Той уточни, че Турски поток е предназначен за доставка на руски газ на територията на Турция, както и за осигуряване на изпълнението на ангажиментите на руската страна за доставка на газ на територията на страните от Европейския съюз след 2019 година. Сентюрин подчерта, че новият газопровод няма да позволи напълно да се избегне транзита на газ през Украйна, но ще помогне „значително да се намалят свързаните с това рискове“.

Споразумението за Турски поток, подписано в Истанбул на 10 октомври 2016 година, регулира проектирането, строителството и експлоатацията на два морски и два сухопътни участъка от газопровода Турски поток.

Газопроводната система ще премине през акваторията на Черно море от Русия до приемен терминал на турския бряг и ще се състои от две линии с обща максимална техническа проектна производителност от 31,5 милиарда кубични метра газ годишно, всяка по 15,75 милиарда куб. метра. Пускането в експлоатация на двата обекта е планирано да стане до 30 декември 2019 година. Дължината на морския участък е около 920 километра, а на транзитния сухопътен участък – около 200 километра.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *