Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Навременното лечение е спасило бебето, в чийто побой е обвинена акушерката Емилия Ковачева

Първата съдебно-медицинска експертиза по делото срещу акушерката от „Софиямед“ Емилия Ковачева показва, че бебето Никол е било с тежка черепно-мозъчна травма, която е вследствие на травматично въздействие. Според вещите лица, ако не е било последвало лечение на детето, то е щяло да почине.

По думите на единия от експертите доктор Цветелин Гатев състоянието на новороденото се е дължало на „въздействие с голяма травматична сила от тъп предмет“. Той обаче заяви, че не може да каже какъв е бил предмета, нито какъв е бил броя на ударите. „Допускаме възможности за повече от един удар“.

Въпросите на адвоката на Ковачева към експертите бяха насочени около защитната им теза – че бебето е било изтървано, а не бито. Съдът разпита и вещите лица, изготвили петорна експертиза.

Акушерката е обвинена, че по време на свое дежурство през април 2015 г. е нанесла тежки удари на новородено момиче – Никол, като го удряла с ръце и стъклено шише за хранене. Освен това тя го е душила и притискала. След нейна смяна в „Софиямед“ новороденото беше транспортирано в „Токуда“ с опасност за живота.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *