Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Родителите на деца с увреждания могат да кандидатстват за лични асистенти без повече проблеми

Всички родители, които са личен асистент на деца с увреждания и са с прекратени трудови договори по схемата с европейски средства „Независим живот“ от началото на тази година, могат веднага да кандидатстват за лични асистенти отново, но по държавната програма. Това съобщиминистърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Проблемите по схемата са възникнали след като от 1 януари влязоха в сила новите размери на социална помощ за деца с трайни увреждания. При децата с най-висока степен на увреждания, за които има и най-голямо увеличение на помощите (стават общо 930 лв. на месец), родителите вече получават твърде висок доход по критериите на европрограмата, за да могат да кандидатстват и за заплатата като личен асистент на детето си, освен това в новата по-висока сума са включени и парите за личен асистент.

По тази причина в някои общини, където работи програмата, са прекратени договорите на родителите-лични асистенти и дори са им поискани обратно заплатите за януари – например в Ловеч, където общината си търси парите от 14 майки.

Министър Донев увери, че заплати няма да се връщат и общините няма да са ощетени. Освен това от днес за засегнатите майки има решение. Те ще могат да кандидатстват веднага за лични асистенти през националната програма „Асистенти за хора с увреждания“.

„Понеже излязоха и такива притеснения, че майките, които се грижат за деца с увреждания, няма да им стига осигурителен стаж за придобиване право на пенсия или пък ще загубят здравните си осигуровки, Кодексът на труда казва, че независимо дали е осигурявано или не лицето за този период, в който е полагало грижи за такова дете с увреждане, този период се взема предвид като осигурителен стаж при придобиване правото на пенсия. През същия този период здравните осигуровки на тези родители, които се грижат за деца с увреждания се поемат от Агенцията за социално подпомагане, така че са и здравно осигурени“, допълни още социалният министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *