Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Общество Последни новини

Основни улици в София да са еднопосочни, предлагат от Столична община

Еднопосочно движение по някои от основните улици в центъра на София предлагат от Столичната община.
На пресконференция в общината, зам.-кметът на София по транспортна Евгени Крусев представи идейния проект за промените в движението, разработен от Дирекция „Управление и анализ на трафика“.

Основната идея е да се оптимизира трафика, да се намали времепътуването и да се намали отделянето на вредни емисии.

Предвижда се бул. „Дондуков“ да бъде еднопосочен в отсечката между бул. „Васил Левски“ и бул. „Цар Освободител“ в посока запад, към Ларгото.

Предлага се изместване на трамвайната линия с три метра спрямо сегашната й ос в южна посока. Така тя се приближава с три метра до южния тротоар до сградата на Операта, обясни зам.-кметът.

По „Дондуков“ ще бъде направена велоалея с ширина 2,5 метра, която физически ще бъдат отделени от пешеходците и другото движение.

Крусев припомни, че през март или април ще започне ремонтът на бул „Дондуков“, който трябва да приключи през август. Трамваят ще се движи по обособено, скоростно трасе и ще бъде шумоизолиран. Ще има и перони, на които хората безопасно ще могат да чакат трамвая.

Продължава допитването за вида на настилката, която ще бъде асфалт или павета в зависимост от решението на гражданите, посочи Крусев.

Той предложи бул. „Цар Освободител“ да стане еднопосочен от Президентското в посока изток към Народно събрание и Софийския университет. Ул. „Гурко“ също се предлага да бъде еднопосочна в посока запад.

Проектът предвижда бул. „Цар Освободител“ в отсечката между Президенството и ул. „15-ти август“ при сградата на БАН да бъде с по четири ленти за движение, като така се удвоява капацитетът за бул. „Цар Освободител“.

По този начин времепътуването се очаква да спадне повече от два пъти по двата булеварда „Дондуков“ и „Цар Освободител“. На кръстовището в т.нар. триъгълник на властта се предвижда да отпадне като се позволява ляв завой от бул. „Дондуков“ по бул. „Цар Освободител“.

При кръстовището на „Дондуков“ и „Васил Левски“ лентите за ляв завой стават две. Трамвайното трасе се обособява, за да се увеличи скоростта по бул. „Дондуков“, ще има и нови шумоизолирани ленти.

Предстоят две обществени обсъждания на проекта и гласуване в Столичния общински съвет. Ако той бъде приет, новата организация на движение може да влезе в сила през есента.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *