Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Подписка за тунел под Петрохан е подкрепена от 50 хиляди души

Подписка с искане за прокопаване на тунел под старопланинския проход Петрохан е подкрепена от 50 хиляди души от Северозападна България, съобщиха организаторите. Тя е започната през ноември миналата година в Берковица.

Като аргумент се посочва, че тунелът ще скъси разстоянието от София до Берковица, Монтана и Видин с около 40-45 км и времето за пътуване с 50-60 минути. Липсата на завои и ограничения през зимата щяло да улесни и достъпа на инвеститорите до Северозападна България, като регионът ще стане по привлекателен за тях, смятат организаторите на подписката.

Плановете с искането за тунела, подкрепено с подписите, ще се внесат в следващото Народно събрание и ще се иска обявяване на местен референдум. Към момента прогнозата за цена на тунела е 200 млн. евро.

Строителството на тунел под прохода Петрохан е приоритет в Регионалния план за развитие на Северозападния район за планиране за следващия програмен период 2014 – 2020 г. За изграждането на съоръжението има три разработени варианта, като в различните от тях дължината варира от 7.105 км до 9.201 км.

За последно за проекта се заговори през лятото на 2013 година от бившия областен управител на Видин Кръстьо Спасов. През 2008 г. Министерството на транспорта беше обявило процедура по Закона за обществените поръчки за „Предпроектно проучване по направление на път II-81 „София -Гинци – Петрохан – Монтана“ като експресен път, с възможност за изграждане на пътен тунел при Петрохан“, но тя беше прекратена.

Периодично на дневен ред излиза и друг тунел, който трябва да улесни връзката между Северна и Южна България – този под Шипка. Той обаче изглежда по-близо до реализация, след като в последните дни от управлението на втория кабинет „Борисов“ бяха отпуснати 12 млн. лв. за първата фаза по изграждането на обходния път на Габрово. Този проект е част от реализацията на мащабния план за тунел под връх Шипка.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *