Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД

Ценко Чоков излиза на свобода срещу гаранция от 10 хил. лв.

Съдът уважи днес поредното искане на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков да бъде освободен от ареста. Магистратите са решили да променят най-тежката мярка за неотклонение на кмета, като са го освободили срещу гаранция от 10 хил. лв.

Със същото определение Даниела Росенова, Даниела Врачева и Димчо Георгиев са изменили мярката и спрямо сина му Мартин Чоков от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Съдия Димчо Георгиев обаче е бил на особено мнение и не е бил съгласен с изменението на мерките на двамата подсъдими.

В края на януари отново Специализираният апелативен наказателен съд отказа да промени мерките на двамата подсъдими в по-леки. Днес 3-членен състав обаче решава друго. Чокови прекараха в ареста близо 8 месеца, колкото е максимално предвиденият в закона срок за „задържане под стража“ в хода на досъдебното производство. Прокуратурата обаче внесе в съда обвинителния акт срещу Ценко Чоков и участниците в ръководената от него престъпна група преди изтичането на този срок. След което няма определен срок за оставането им в ареста.

Въпреки това днес Специализираният апелативен наказателен съд е решил да промени мерките им за неотклонение след заключението на експертите за тежкото здравословно състояние на кмета на Галиче.

Чокови бяха задържани в края на май 2016 г. Срещу Ценко Чоков са повдигнати пет обвинения – като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи. Синът на Чоков също е причислен към тази група и е обвинен за същите неща като баща му, но и за принуда, както и за заплаха със смърт. Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *